"Серизно ли ми говорите? И защо трябва да се откажем от Мария Габриел?"

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчерашното изявление на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който заяви, че Мария Габриел не може да бъде премиер.

"Вместо да се извинят - отидоха още по-далеч. Ние сме предложили само премиер", каза Борисов.

Но не коментира защо тогава Габриел изчете в президентството списък с министри, половината от които впоследствие заявиха, че не са се съгласявали да бъдат такива. Освен това, ако се предложи само премиер, това означава, че мандатът не е бил изпълнен. А Габриел при връщането му остави точно обратното впечатление.

"Те не искат правителство. И днес им даваме време да мислят. И утре стават точно 7 дни от преговорите. Те не искат правителство, те продължават да си мислят, че ще стане вторият мандат. Партията е категорична, че това няма да се случи", изтъкна Борисов.

Той повтори, че Василев е обидил Габриел, а благодарение на ГЕРБ е финансов министър.

"Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира. Да обедини всички, които не ни обичат. Той е изключително умен. Той просто иска да стане водач на тези, които не ни обичат.

Това, което е сътворил във финансите, в митниците, МВФ го казва. След фокусите, които прави във финансите, трябва да връщаме пари по ПВУ. Смачканият дефицит е на база много фокуси.

МВФ казва, че трябва да се вдигат данъците. Бюджетът води към инфлация", коментира Борисов.

Попитан дали все пак партия ГЕРБ е готова на отстъпки, той изтъкна, че точката за гласуване на кабинет все още не е внесена в парламента.

Предложил съм, обсъждаме, каза съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов на въпрос дали е предложил ПП-ДБ отново да седнат на масата за преговори с ГЕРБ-СДС.

"Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно", зaяви вчера Атанасов.