"Първо да кажат едно голямо "извинявай". Ако не получим извинение, значи нямат 69 гласа."

Такава заявка за продължаване на разговорите за правителството "Денков-Габриел" даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който реши да говори (даже на трибунка, а не на крак) пред журналистите в парламента след вчерашното фиаско, когато кандидатката му за премиер Мария Габриел отиде при президента с папка с министри, 11 от които на ПП-ДБ, без да има съгласие да са в нея. В резултат лидерите на обединението дадоха пресконференция, в която Асен Василев определи Габриел като "най-новото и най-красивото лице на мафията", а Христо Иванов заяви, че спорът всъщност е бил каква ще е ролята на ДПС и затова Борисов не е искал да подпише изготвеното споразумение, в което на партньора му Делян Пеевски не е отредено специално място.

Борисов обаче пак постави ултиматум - "ден-два", за да се разберат двете страни ще има ли правителство, или не.

Даде заявка още, че ще подпише споразумението, за което преговорните екипи уж се бяха разбрали, но ГЕРБ така и не подписа, и което елиминира искания от ГЕРБ преди това екслузивитет за ДПС - да получи 1/3 от парламентарната квота в съдебната власт и антикорупционната комисия.

Насилените министри - насилени законно

Първа говори Габриел

"Очаквам извинение за епитетите и обидите" - постави на първо място тя себе си.

И продължи с това, че не била нарушила конституцията като вкарала в папката за Румен Радев 11 души без да има съгласие между страните за кабинет изобщо, камо ли за състава на такъв. "Указът е за назначаване на министър-председател" - изтъкна.

Самите министри пък, които вчера попълниха заявления за отвод, за Габриел били в нарушение. Понеже поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца съгласно декларацията на Денков и Габриел (в която, апропо, се предвиждаше изрична ротация само на премиера, не се споменава 50 на 50, искани от ГЕРБ). "Тяхно право е да си дадат отвод, но в този момент това може да бъде разтълкувано по различен начин...", заяви кандидатката на Борисов, като не се разбра по какъв начин може да се разтълкува желанието им да не участват в нещо, за което не са били питани.

"България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделена отговорност" - заяви на финала в типичния си стил Габриел. "Работи се в екип, с който имаш доверие и сега е моментът, в който трябва да проявим отговорност" - допълни.

Ден-два и станаха седем

После думата взе лидерът ѝ.

"Учудвам се, че за 9 месеца не се научиха да не използват епитети. (...) Аз не мога като тях да зачеркна последните 9 месеца, не мога към хора, с които сме изкарали хиляди часове заедно, да си позволя епитет. Как можа на г-н Василев да му се отрони това от устата, като и като ме нямаше, стоеше в кабиинета ми да прави бюджет. (...) Аз ги призовавам веднага да се извинят на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел. 

Ама разбира се, че има път назад. Стига Мария Габриел да приеме извинението. А аз ще питам тази група (депутатите зад гърба му). (...) Първо едно голямо "извинявай". Ако не получим извинение, значи нямат 69 гласа." - заяви Борисов.

След което допълни - "Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад". Но пък даде заявка, че гласуването на правителството с 11-те министри, които не искат да са в него, няма да се случи днес, каквото беше снощното очакване, когато диалогът бе взривен.

"Не вкарваме точката днес, може да бъде разпределена чак в петък. Ето ви 7 дена. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице?"- заяви.

Всъщност, 7-дневният срок по конституция за връщане на мандата, изпълнен или не, изтича другия понеделник. А защо ГЕРБ пришпори преговорите, Борисов обясни така:

"Вчера направихме абсолютно същото, което те направиха преди седмица. Подадоха оставката на нашето правителство, което сме разписали, без да ни питат."

Всъщност, датата на оставката 6 март е в същата тази декларация, на която ГЕРБ се позовава по отношение на ангажимента на министрите, които не искат да са министри насила. Факт обаче е, че Николай Денков можеше да я подаде на 6 март като формален акт и да се гласува по-късно. В същото време Борисов днес заяви, че никой от ПП-ДБ не му е казал за 6-и, което не е вярно. Денков и обединението заявиха предварително и многократно, че премиерът ще я депозира според уговорката в декларацията.

Ама разбира се, че ще подпиша

Борисов отрече обвиненията, че ГЕРБ не е искала да подпише споразумението. Както и изобщо да е имала намерение да даде ексклузивни права на Пеевски да кадрува в ключовите прокурорски и съдийски висши съвети, инспектората към ВСС и антикорупционната комисия, за които са нужни 160 гласа при избора. Макар бившата шефка на парламентарната му група, днес вече конституционен съдия - Десислава Атанасова, да призна в национален ефир, че представителството на Движението ще е 1/3, а в предложеното от ГЕРБ на 5 март коалиционно спорарзумение да пише, че само евроатлантически формации ще получат подкрепа за номинациите си.

"Разбира се, разбира се", повтори Борисов на въпроса ще подпише ли изготвеното съвместно споразумение, в което не се говори за това кои партии ще получат подкрепа за номинации.

Преговарящата Рая Назарян даже му го била изчела преди 10-ина дни той ѝ казал "отивай и подписвай" . "Аз ще го подпиша веднага", даде заявка.

"Разбира се, че нямам (проблем с това ДПС да няма ексклузивни права)" - обяви още Борисов.

И сложи точката така:

"На тези лъжи и спекулации трябва да бъде сложен край. Аз не съм нито адвокат на ДПС, нито искам да коментирам дружбата на ПП-ДБ с ДПС. Само ви уверявам, че тя е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони."

После обаче Борисов заяви: "Когато ми се обадиха, че те искат да впишем само "Възраждане", аз им отговорих, че имаме решение на конгреса."

Какво означава това в превод? Че от ПП-ДБ са настоявали, ако не се подкрепят нечии кандидатури, то това да са само тези на русофилската партия, а не както искаше ГЕРБ да се изключат и БСП и "Има такъв народ". ГЕРБ има решение на конгрес за некоалиране с левицата. Не е известно обаче да има решение на конгрес да не подкрепя нейни номинации в съдебната власт и регулаторите.

От кухнята

Борисов разказа и какви договорки са се правели по отношение на министерските и други постове. По думите му ПП-ДБ е била съгласна депутатът му Жечо Станков да стане министър на енергетиката, ако сегашният Румен Радев оглави Българския енергиен холдинг. "Тогава казахме - щом искате равнопоставеност в енергетиката, ние искаме в Митниците и НАП" (Борисов от месеци критикува Асен Василев, че прави назначения в тези две подопечни на финансовото министерство структури).

А по отношение на спора за министъра на отбраната Тодор Тагарев, който Борисов иска да замени с депутата си Христо Гаджев, припомни какво се случи по време на кабинета "Петков". Тогава съпредседателят на ПП и премиер внесе името му за гласуване като нов министър на отбраната, но на следващия ден, без да обясни защо, го оттегли и замени с Драгомир Заков. Тогава Клуб Z писа, че това е станало по настояване на коалиционния партньор БСП. "Когато Корнелия Нинова тропа по масата, Петков се съгласява...", посочи лидерът на ГЕРБ.

Стана ясно още, че ГЕРБ и ПП-ДБ все още не могат да се разберат за службите, както и за предложението на обединението да се вдига следствената тайна при особени случаи - такива от голям обществен интерес (зад която сега обвинението се крие, когато има да крие нещо). И днес Борисов защити службите - партнирали си добре с колегите си в чужбина. По отношение на следствената тайна - всеки юрист щял да каже, че може да доведе до провал на разследването и делото. Но ако се налагало, щял и това да разпише.

Да ме награкат и после по телевизиите

А защо Борисов не участва и няма да участва в по-нататъшни преговори?:

"ГЕРБ има един лидер, аз не приемам да се срещам с 5-6 души наведнъж - да ме награкат и после по телевизиите да обясняват. Не искам да присъствам на такава среща, защото се държат невъзпитано. И вие ако сте на среща с Петков, който чупи шишета и стъклата на масата, ще искате ли такава среща?". 

Последното е по повод кулоарна легенда, според която при преговорите още в старата сграда на парламента, в гнева си Кирил Петков е счупил една стъклена маса.