"Градът с ярките светлини ще освети душата ми. Направо ще я подпали. Имам купища пари, готови да изгорят. Та, вдигнете тези залози още по-високо."

Това пее Елвис Пресли в песента “Вива Лас Вегас”, записана през 1963 г. и излязла като сингъл през 1964-та. Тя е към едноименния филм - и парчето, и лентата имат юбилей.

А залозите няма как да са по-високо в нощта на неделя срещу понеделник, когато ярките светлини на Вегас ще грейнат за 58-ия финал по американски футбол Супербоул. Той е най-голямото спортно събитие в САЩ, с все по-голям отзвук из целия свят.

Първият Супербоул се играе на 15 януари 1967 г. - след “Вива Лас Вегас”. А утре пустинната столица на хазарта ще го посрещне за първи път. По-добра комбинация от тази трудно може да се измисли - и за шоуто, и за парите, и за залозите, и за медийния шум, и за кича, съпровождащи големия мач.

Но сега ще ви разкажем повече за самите отбори, главните герои и битката на терена. В предишните дни обяснимо се изговори много за Тейлър Суифт, кое колко струва на и покрай Супербоул, рекламите, шоуто на почивката и въобще парите и маркетинга, които стоят зад финала на сезона в НФЛ.

Колкото и да хвърлят сянка и изместват фокуса, ако няма мач, няма да ги има и тях в конкретния контекст.

На финал са шампионите на двете конференции - “Канзас Сити Чийфс” (от Американската и актуален първенец на НФЛ) и “Сан Франциско Фортинайнърс” (на Националната). Символични домакини са “вождовете”, така избраха да играят с основния си червен цвят на фланелките, а за другите “червени” остана белия екип.

Преди и по време на сезона мнозина предричаха такъв финал. И ето, че той се случва.

Анди Рийд, Патрик Махуомс, Травис Келси, Стив Спагньоло

“Канзас Сити Чийфс” се превърна в трайна величина в НФЛ и АФК благодарение на тези четиримата. И не само, разбира се. Тимът е на четвърти финал в последните пет години, като спечели два и загуби един. Ерата реално започна през 2018 г. - първия сезон, в който куотърбекът Патрик Махоумс започна като титуляр.

Първата титла (втора тогава в историята - след 50 г.) бе спечелена именно срещу “Фортинайнърс” - на 3 февруари 2020 г. в Маями, 31:20. Седем минути преди края “Сан Франциско” водеше с 20:10 и виждаше как триумфира отново след далечната 1995 г. Махоумс, Тайрик Хил (вече е в "Маями") и защитата на “вождовете” обаче не позволиха това да се случи и с три безответни тъчдауна ликуваха.

От 2019 г. досега тимът на треньора Анди Рийд е загубил едва три мача в плейофите. Което няма как да не стряска опонентите.

Стратегът на успешната генерация (може би династия) е именно е 65-годишният Рийд, който мина през доста разочарования в миналото, когато бе начело на “Филаделфия Игълс”. И през лична трагедия - през август 2012 г. най-големият му син - Гарет, почина от свръхдоза хероин.

Уравновесен, добронамерен, премерен, винаги отдаващ дължимото на съперника, Рийд е сред най-уважаваните личности в НФЛ от години насам. Известен е и с… любовта си към бургерите (направо е класик), но напоследък личи, че прави много за тялото си.

А към края на сезона “Чийфс” не изглеждаше като отбор, способен да защити титлата си. Записа четири загуби в шест мача - и срещу по-слаби отбори, и срещу преки конкуренти. Но когато дойде време да се спасява сезонът, Махоумс и компания превключиха и записаха пет поредни победи, като последните три в елиминациите - срещу фаворизираните “Маями Долфинс”, “Бъфало Билс” и “Балтимор Рейвънс”.

Един от факторите е взаимодействието между Махоумс и Травис Келси, който играе на поста тайт-енд (има разнообразни функции в нападение). Да, онзи същият - гаджето на Тейлър Суифт.

Срещу “Бъфало” в дивизионния плейоф Махоумс и Келси поставиха рекорд от 16 тъчдауна помежду си в елиминации - пас на първия, успешно улавяне на топката за 6 т. от втория.

Седмица по-късно Травис бутна още едно немислимо доскоро постижение, този път на легендата на “Найнърс” Джери Райс - 152 уловени паса в плейофите.

Две неща са сигурни - Травис Келси бе величина в НФЛ много преди в живота му да се появи Тейлър Суифт. Тя не играе на терена вместо него, това няма да се случи и в понеделник (наше време) срещу респектиращата защита на “Сан Франциско”.

“Никога вече няма да заложа срешу Махоумс”

Има пък най-малко два фактора “Канзас Сити” да е фаворит срещу “Сан Франциско”, независимо че букмейкърите дадоха предимство на “Найнърс” за победа с 1-3 точки разлика. Горното изненада много експерти в Америка между другото.

“Никога повече няма да заложа срещу Махоумс”. В последните дни мнозина повтарят тази реплика. За незапознатите - 28-годишният куотърбек е най-добрата версия на идеалния играч на тази позиция днес. Той не само умее да подава перфектно - където си поиска и от трудни ситуации, но и тича с топката, притежава атлетизъм, боен дух… Към тези неща - задължителните лидерски умения и способност да чете отбраната на съперника.

Някои казват, че той е най-добрият куотърбек в историята на НФЛ, завършеният. Нещо повече - върви разговор, че е по-велик от Том Брейди, че някой ден ще го задмине като постижения. Има сравнения, които всеки може да намери при желание - след първите 7 сезона и на двамата, роденият в Тексас лидер е с по-добри показатели от величието на “Ню Инглънд” и “Тампа Бей”.

Но Патрик си е… Патрик - още не се е отделил от земята. На голямата пресконференция във вторник на стадиона той изтъкна, че дори още не е достигнал половината път, за да бъде сравняван с The GOAT (най-великият на всички времена). Нека минат още годинки - и тогава. Евентуално. Брейди е 7-кратен шампион на Супербоул и автор на поне два исторически обрата на финали.

Г-н Нерелевантен срещу неуморимите си критици

Едно от хубавите неща на американските спортове е, че раждат герои от нищото, от пълната нула, че и под нея понякога.

Такъв е случаят с куотърбека на “Фортинайнърс” Брок Пърди. През 2022 г. той бе избран под номер 262 в драфта (избора на новобранци) в НФЛ от “Сан Фран”. Последният номер и в последния седми кръг.

Mr. Irrelevant. Това е прозвището, “титлата” на последния в драфта. Нерелевантен, сиреч неподходящ, неуместен, неудачен - каквото си изберете. Чувство за хумор, но и никакви очаквания. Присмех. Очакванията бяха Пърди да бъде трети избор на поста куотърбек - зад Трей Ланс и Джими Гарополо, който се провали на финала преди 4 г. срещу “Канзас Сити”.

През лятото на същата година - още в първите дни на основния предсезонен лагер, се стига до следния диалог между треньора Кайл Шанахън и собственика на “Найнърс” Джед Йорк. Разказаха го и двамата тези дни.

“Трябва да ти кажа нещо, рекъл Шанахън. - Нашият трети куотърбек е най-добрият от всички тук. По-добър от Трей и Джими Джи.”

“Какво? Моля? Какво говориш, сигурен ли си?!”, отвърнал бизнесменът, знаейки колко е вложил в първите двама.

И взе, че стана като по филмите. Първо, тежко се контузи Ланс, а след него и нежеланият към онзи момент Гарополо. Така топката попадна в ръцете на Неуместния. Иронията е, че една от първите му изяви в НФЛ - още преди това, бе срещу… “Канзас Сити Чийфс”, при загуба с 23:44 през есента на 2022 г.

В 13-ата седмица от редовния сезон №13 пое кормилото на нападението на “Найнърс” и до края не допусна загуба. Тимът бе спрян на финал на конференцията от “Филаделфия Игълс”, като още в първата атака Брок бе блокиран успешно и получи тежка контузия на лакътя, довела до сложна операция. “Сан Франциско” загуби и отпадна, но имаше и друг проблем - някои прогнози за завръщането на Пърди не бяха оптимистични.

Той обаче нахлузи екипа и отново поведе тима си, който дълго изглеждаше неудържим в редовния сезон, записвайки знакови победи над “Далас Каубойс” и “Филаделфия Игълс”.

Историята на Брок Пърди е перфектна за филми, книги, мотивационни речи, за бизнеса на съвременни професии като “лайф коуч”… Америка обича такива, но Пърди не е всеобщ любимец. Всичко тръгна от бивши играчи и експерти, които в неизброими тв студия, подкастове и т.н. твърдят, че Неудачника е попаднал в точното време и на точното място. Бил “системен куотърбек”, разбирай такъв, който пасва на определена тактика с определени играчи, схеми и разигравания и не може да излезе от тези рамки, ако това е нужно. Всеки друг можело да е там.

Неглижират го, тъй като нападението на “Найнърс” е като идеален отбор - Крисчън Макафри (рънинг бек, онзи ден взе наградата за Офанзинен играч на сезона), Дийбо Самюъл (играе поне на два поста), Джордж Китъл (тайт-енд, може би №1 в НФЛ), Брендън Аюк и Джуан Дженингс (рисийвъри), Кайл Юсчек (няколко роли)…

Брок Пърди не взе наградата за MVP на сезона, независимо че по много показатели бе №1. В плейофите “Сан Франциско” имаше големи проблеми срещу “Грийн Бейн” и “Детройт”, а след колебливото начало 24-годишният куотърбек предприе решаващи действия за паметни обрати. Видимо извън “книгата с комбинациите”. Излезе от рамките. Но това не смълча сочещите го с пръст - не е достатъчно за Нерелевантния, трябвало да спечели Супербоул, при това да играе добре.

Интересна съпоставка. През 2020 г. Мохуомс подписа договор за 10 г. и общо към 500 млн. долара. Днес той не е най-високоплатеният - едва осми е в НФЛ. Отдолу, Брок Пърди е все още с новобранския си контракт - $870 000 на сезон, което са сиромашки пари за НФЛ. Нерелевантни. 

Семейната история на “Сан Франциско”

Тук има цяло родословие, преплетено по много интересен начин. Главният треньор на “Найнърс” Кайл Шанахън е син на Майк Шанахън, станал шампион като асистент треньор с тима през 1995-а - последният спечелен Супербоул от “Сан Франциско” (общо пет са).

Шанахън-старши изведе до титлата “Денвър Бронкос” през 1998-1999 г. Двама играчи от неговия отбор тогава - Брайън Грийси (резервен куотърбек) и Антъни Лин (рънинг бек), сега работят за Кайл Шанахън. Самият той проходи в треньорската професия в Денвър, край своя баща.

И най-интересното - машината за тъчдауни и пробягани ярдове Крисчън Макафри е син на Ед Макафри, бивш рисийвър, 3-кратен шампион на НФЛ, първо с “Найнърс” от 95-а, а след това и с “Бронкос”, където ролята му бе много по-ключова. Той имаше сигурни ръце, беше лидер, боец, винаги готов да поеме отговорност, да “скочи” в битката.

Семействата Шанахън и Макафри са близки от онези години още. Тези дни те сами извадиха наяве нещо любопитно - тийнейджърът Кайл Шанахън трябвало да наглежда невръстния Крисчън. Но бързо делегирал тази грижа на сестра си.

Много години по-късно - през есента на 2022 г., “Фортинайнърс” привлече Крисчън Макафри от “Каролина Пантърс” с размяна за три избора в драфта. Тогава експертите оцениха “Найнърс” като "нерелевантни" в тази сделка. Сбъркаха - рънинг бекът руши всичко по пътя си и тимът нямаше да е толкова успешен в последните два сезона без него.

Кой ще победи? Какво да следите?

Ето как стоят нещата малко преди финала. “Канзас Сити” имаше противоречив редовен сезон, но впечатляващ рейд в плейофите, в които на преден план излезе защитата, успяла да неутрализира асове като Джош Алън (“Бъфало”) и особено избрания онзи ден за MVP Ламар Джаксън (“Балтимор”). Знаете какво казват - нападението печели мачове, а защитата печели титли. В американския футбол това важи в още по-голяма степен.

“Сан Франциско” малко преди края на сезона изглеждаше като природна сила, която няма спиране - и в нападението, и в защитата на тима личат големи асове, попаднали в Идеалния отбор на сезона (All Pro). Само че в един момент нещо се случи - от загубата от “Балтимор”, когато четири паса на Пърди бяха пресечени, а “Найнърс” загуби тежко у дома. Победите с обрати в плейофите донесоха противоречиви чувства.

Какво ще реши спора? Двамата играчи на поста куотърбек не се изправят един срещу друг. Този сблъсък е задочен. Винаги е защита срещу нападение плюс специалните звена, наречени “спешъл тиймс”.

Според много специалисти, големият въпрос е как “Найнърс” ще се справи със защитата (“пас ръш”) на “Чийфс”, по-специално с прийом от играта, наречен “блиц”. Това е действие, при което куотърбекът е атакуван от няколко играчи - от едно или повече места, на скорост.

Треньорът на защитата на “вождовете” Стив Спагньоло е водещ експерт в това отношение. Някога той спря самия Том Брейди в нещо като изключителен “мастър клас” с “Ню Йорк Джайънтс”. Тук става интересно, защото Пърди бе №1 или №2 по успеваемост през сезона срещу блиц. Ще издържи ли младокът най-големия тест в кариерата си?

От другата страна е защитата на “Найнърс” срещу Махоумс, Келси, Айзея Пачеко (талантлив рънинг бек) и т.н. Доколко тя ще ограничи “щетите” от поразяващата ръка, бързи крака и остър ум на Патрик? А взаимодействието с мощния Келси? Ключът тук е двамата да седят максимално дълго на пейката. Отбраната на “Сан Фран” обаче никак не се справи в елиминациите.

Просто седнете и гледайте. Очертава се голям мач, между два отбора с много различни философии и тактически похвати. На Супербоул сме виждали какво ли не.

Казват, че каквото стане във Вегас, остава във Вегас. Супербоул обаче ще разруши това правило. Много ясно. За едните ще остане славата, а за другите - поражението.

* Мачът може да се гледа по “Макс спорт 2”, като началният час е 01:30 ч в неделя срещу понеделник. Пряко ще бъде предаван също по германския RTL, “Скай спортс” или срещу само 2 лева може да се проследи по DAZN - с оригиналния коментар на CBS, рекламите, студията и т.н.