"Канзас Сити Чийфс" за трети път стана шампион на Националната футболна лига на САЩ с триумф на 57-ия Супербоул над "Филаделфия Игълс" - 38:35 пред 67 827 зрители в Глендейл, Аризона.

Предишните две титли на тима бяха спечелени през 1970-а и 2020 г. Това е втори трофей за куотърбека Патрик Махоумс и треньора Анди Рийд, като двамата бяха в основата и на успеха преди три години. 

Махоумс завърши с 21 успешни подавания от 27 опита за общо 182 ярда, 3 подадени тъчдауна и 44 пробягани ярда. Той бе определен за най-полезен играч (MVP), а така дублира отличието от редовния сезон. И стана първият, записал такова постижение след сезон 1999 г. - считаше се, че има проклятие за куотърбек №1, достигнал до финала.

Звездата получи нова контузия в глезена във втората четвърт, когато "Чийфс" догонваше, но отново - както в плейофите, превъзмогна болката и бе в основата на страхотен обрат. "Канзас Сити" изоставаше с 10 точки на почивката. Само пет тима са заличавали такъв пасив, като "вождовете" го направиха и през 2020 г. срещу "Сан Франциско 49".

Мачът бе много качествен, зрелищен за гледане. И двата тима са по-известни с нападенията, отколкото със защитите си, така се получи спектакъл с много точки.

Силен мач направи и подавачът на "орлите" Джейлън Хъртс, записал 27 подавания от 38 опита за общо 304 ярда. Той добави и 70 ярда по земя (рекорд за куотърбек на Супербоул), както и три тъчдауна с бягане.

"Чийфс" поведе с 8 точки аванс в последната част след много силни минути при подновявянето на играта. "Игълс" изравни, благодарение на поредна брилянтна атака на Хъртс и компания, както и допълнителни две точки (вместо една, което носи риск). 

Последни думата обаче имаха "бяло-червените". Стигна се и до спорно съдийско решение за нарушение на защитник на "Филаделфия", така "Канзас Сити" получи още серия опити и време за атака. 

При равенство 35:35 оставаха 8 секунди и съдбата на мача трябваше да реши кикърът Харисън Бъткър, пропуснал "фийлд гол" в началото на мача. Този път той бе точен, а до края нямаше как да стане чудо и "Канзас Сити Чийфс" ликуваше.

Риана се справи ефектно с шоуто на полувремето с помощта на десетки танцьори и платформи, закрепени във въздуха. Макар и да не каза нищо, информациите че е бременна, се потвърдиха. А стектакълът й, макар и не от най-наелектризиращите и паметни в историята, ще се запомни.