Шампионът "Канзас Сити Чийфс" и "Сан Франциско Фортинайнърс" ще играят в 58-ото издание на финала по американски футбол Супербоул на 11 февруари в Лас Вегас.

Световната столица на хазарта за първи път ще приеме най-голямото спортно събитие в САЩ - на наскоро построения си футуристичен стадион Allegiant в предградието "Парадайз".

В изминалата нощ се играха финалите на двете конференции (АФК и НФК), които са своеобразни полуфинали за големия сблъсък, с който се слага край на сезона в Националната футболна лига (НФЛ).

В решителния спор на АФК поставеният под номер 1 в тази част на плейофите "Балтимор Рейвънс" прие "Канзас Сити Чийфс" и бе считан за фаворит. "Вождовете" обаче се наложиха със 17:10. В двубоя доминираха защитите, а огромната си класа отново демонстрира куотърбекът на гостите Патрик Махоумс, който реализира 30 паса от 39 опита на общо 241 ярда.

Той отбеляза един тъчдаун с пас към Травис Келси, приятелката на когото - мегазвездата Тейлър Суифт, гледаше отново от трибуните. "Канзас" е на четвърти финал в последните пет години, като може да стане шампион за трети път и общо за четвърти в историята.

Първата титла в ерата на Махоумс и треньора Анди Рийд бе спечелена именно срещу "Сан Франциско" - през 2019 г., с 31:20 в Маями.

Финалът на Националната конференция между "Фортинайнърс" и "Детройт Лайънс" бе далеч по-резултатен, вълнуващ и драматичен, като ще се коментира дълго. "Сан Франциско", поставен под номер 1 в НФК и домакин по тази причина, изтръгна 34:31. А губеше със 17 точки на полувремето - 7:24.

"Лъвовете", които имаха симпатиите на повечето американци, тъй като никога не са достигали до финал в ерата на Супербоул (и по други причини, атрактивният стил на игра е сред тях), доминираха изцяло след първите две четвърти, като се очертаваше да разгромят и унизят фаворизирания си опонент. 

След антракта обаче тимът на "Найнърс" излезе преобразен и отбеляза 27 безответни точки, за да поведе с 10 три минути преди края. За изумителния обрат помогнаха грешки на треньора на "Детройт" и на куотърбука Джаред Гоф, който се завърна с горчилка в Калифорния - там е роден, а преди това играеше за "Лос Анджелис Рамс".

Домакините имаха и късмет, но все пак показаха голям дух и непримиримост. Финалният щурм на "лъвовете" намали пасива, а за повече не стигна времето.

Куотърбекът на "Сан Франциско" Брок Пърди отново изигра мач на двата полюса, но все пак е с основна заслуга да вдигне тима си от дъното. Той завърши с 20 паса от 31 опита за 267 ярда, тъчдаун, но и пресечено подаване. Пробяга общо 58 ярда, което в крайна сметка наклони везните, защото две такива акции бяха направени в критични моменти.

"Сан Франциско" е определен като фаворит да спечели с 3 точки срещу "Канзас", но ако се съди по днешните мачове, шансовете на "вождовете" да защитят титлата си изглеждат доста по-добри. По-опитни са и се доказват като по-балансиран отбор. "49" имат 5 титли, но последната бе през далечната 1995 г.

На полувремето на Супербоул шоу ще изнесе R&B звездата Ъшър. Участие ще има и ди джей Тиесто.