По-малко от две седмици останаха до финала по американски футбол Супербоул, най-голямото, най-гледано и обсъждано спортно събитие в Америка. Но покрай това кой ще стане шампион - "Канзас Сити Чийфс" (отново) или "Сан Франциско Фортинайнърс", отвъд Океана се вълнуват по теми, оставили отпечатък върху изминаващия сезон в Националната футболна лига (НФЛ).

Две от тях са свързани с Тейлър Суифт и Еминем. Разминахме се на косъм с финал, който реално щеше да ги противопостави. Поп певицата е гадже на един от основните играчи на "Чийфс" - Травис Келси. А Еминем подкрепя "Детройт Лайънс", който обаче загуби драматично от "Сан Франциско" във финала на Националната  конференция.

През миналата седмица по този повод се появиха мемета, шеги, конспиративни теории (че НФЛ е "изработила" такъв сценарий) и т.н. В крайна сметка Суифт отива на Супербоул, за да вика за Келси и "вождовете", докато Еминем ще гледа мача от дома си.

Може да отиде и той, разбира се, няколко десетки хиляди долара за билет няма да са му проблем, но няма да вика за никого.

Ефектът "Тейлър Суифт" за американския футбол - продължение

В края на септември м.г. ви разказахме как връзката на звездата с Травис Келси, появата й на мачове на шампионите, "вдига акциите" на играча, на неговия отбор и в крайна сметка на цялата лига и гигантския бизнес за милиарди около нея.

Оттогава всяка една неделя се случваше още от същото - Суифт отива на мач на "Чийфс", камерите я показват по няколко пъти, чупят се рекорди по гледаемост, а жълти (и далеч не само) медии разказват истории за щедростта на дивата и нейната непринуденост. На ст. "Жилет" край Бостън тя дала 400 долара над сметката на служители, донесли й храна.

Стотачка пък получила дама, работеща за "Бъфало Билс" на стадиона на тима. "Чийфс" гостува там в плейофите, а Джерис Рейни разказа за местната медия 7 News как просто искала да види Суифт, да й каже "здрасти". Най-популярната фенка на "вождовете" се отнесла много мило с нея, попитала я дали е удобно да й даде 100 долара бакшиш, сама предложила да се снимат, стига Рейни да пожелае това.

"Сладкишче" и "много земна", така Джерис Рейни описва Тейлър, а впечатленията й се споделят от членове на семействата на играчи на "Канзас Сити", с които тя гледа вече всеки мач на тима в ложа на даден стадион. Така говори за нея и бащата на Патрик Махуомс, куотърбекът на "вождовете", човекът с основна заслуга отборът да мачка наред.

Не на това мнение обаче е голяма част от Америка извън Канзас. Суифт дотегна на мнозина, не малко запалянковци са на мнение, че медиите я преекспонират, така фокусът се измества от играта и разговора за футбола. Преди финала на Американската конференция в Балтимор в социалните мрежи се появи карта, според която за "Чийфс" са били единствено в щатите Канзас и Мисури - бяха в червено, а навсякъде другаде бе поставен лилавият цвят на "Рейвънс".

На въпросния мач публиката на домакините, поне тази с отношение към певицата, бе разделена. Някои я приветстваха, аплодираха, други - точно обратното.

"Ти съсипваш футбола, съсипваш НФЛ!", викаше зяпач по нея, докато напускаше стадиона през официалния изход.

"Нищо лошо не съм направила", провикна се Суифт.

А това бе мястото, на което Тейлър и Травис за първи път публично показаха, че са в интимна връзка. Случи се по време на награждаването на "Канзас Сити" като шампион на Американската конференция. Тя слезе на терена заедно с майката на Келси и останалите близки на играчите и треньорите (долу).

Сега обаче имаме друга драма. Тейлър Суифт се завръща към турнето си Eras, което чупи някои от най-важните рекорди в историята на музикалния бизнес. Тя има четири дати в Токио - 7-10 февруари. Супербоул е на 11-и. Което означава, че след последния концерт трябва да бърза към самолета си, с който да се отправи направо за Лас Вегас. Не е трудно да се предположи, че някои медии изчисляват пътя, часовата разлика и т.н. Последното е на нейна страна.

В цялата работа обаче едва ли присъствието й на стадион Allegiant, един от най-скъпите и модерни в света, ще е на страната на R&B звездата Ъшър. Той ще изнесе шоуто на полувремето. Но вече е подиграван от зевзеци, че спектакълът всъщност ще е на... Тейлър Суифт, голямата звезда на арената ще е тя, гледайки от ложите.

От всичко това доволно потриват ръце бизнес ориентираните шефове на "Канзас Сити Чийфс" и на НФЛ. Според изследване на Apex Marketing Group от септември м.г. насам певицата е добавила към пазарната стойност на "вождовете" 331,5 милиона долара. Това е дошло от маркетинговия ефект "Тейлър Суифт" - медийно отразяване, последователи в социалните мрежи, бизнес с артикули, популярност и т.н. и т.н.

Сега, разбира се, предстои да "намажат" и Супербоул, разбирай НФЛ, телевизията, която държи правата за излъчване - CBS, Лас Вегас... Няма значение, че "Сан Франциско" се сдобива с неподозирани доскоро фенове - макар и само за един мач.

Еминем - на двата полюса

Далеч по-прости са нещата с Еминем. В изминаващия сезон "Детройт Лайънс" се превърна в печелиш отбор - от вечно губещ (американците се шегуват, че последно "лъвовете" са били добри при Сегрегацията - тоест, през 60-те). Рапърът записа надъхващо видео за отбора, града, традицията и феновете по време на плейофите.

Той беше на трибуните на домашния стадион и обираше народната любов при победата над "Тампа Бей Бъканиърс" по-рано този месец. Не бе чак такава любовта в неделя на ст. "Ливайс" в Санта Клара, където Еминем седна да гледа "лъвовете" в опита им за първи път да достигнат Супербоул.

Под ложата на звездата се бяха настанили фенове най-вече на "Найнърс". Един от тях му показа средни пръсти. И Еминем отвърна със същото.

Друго видео в социалните мрежи показва, че бе и провокиран: "Няма да спечелите. А след мача - аз и ти, какво ще кажеш!?" Тук изпълнителят отвърна само с поклащане на главата и няколко думи. Но пък позира за селфита с по-дружелюбни фенове, а бе публикувана негова снимка с величието Стив Йънг, бивша звезда на "Сан Франциско".

Средните пръсти вече втори ден са водеща "дъвка" (не публикуваме такава снимки или линк към пост по обясними причини, при интерес - всеки може да ги види в социалните мрежи, бел. ред.). За едни - това е било просто недопустимо, независимо кой си и как са те дразнили. Какъв пример даваш? За други - точно така е трябвало да реагира Еминем, все пак той е рапър. Освен това - било шегичка, нищо кой знае какво не е станало.

За разлика от "колежката" си Суифт, Еминем изпита коренно противоположни емоции в неделя. След две четвърти "Лайънс" водеше с 24:7 и страхотна игра. За броени минути обаче всичко се промени, домакините отбелязаха 27 безответни точки и малко по-късно ликуваха. Любимият син на Детройт се хвана за главата, така както и останалите фенове на "лъвовете". Десетки хиляди бяха напълнили клубния си стадион и гледаха на видеостена, но празненството този път пропадна.

Продължават да се появяват мемета с част от текста на един един от най-големите хитове на Еминем: Lose yourself, и негови снимки, илюстриращи противоположни настроения.

"Той отваря устата си, но думите не излизат. Той се задушава, как всички се шегуват сега. Времето изтече, всичко свърши...", това изрича той в прочутия хит.

А сега чакаме Супербоул, дори с поредната ударна доза шоубизнес и странични емоции. Той не може без тях.