"Пеевски и Копринков са заедно по "Пътя на Копринката" на Радев". Това гласи заглавието на текст в сайта на гражданското сдружение БОЕЦ, посветен на сигнал, който от БОЕЦ казват, че са подавали в прокуратурата, МВР и ДАНС и още преди две години са образувани проверки. Публикацията е с дата 28 януари тази година - когато председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски вече бе атакувал на два пъти президента Румен Радев с твърдения за "кеш", "тъмнина" и "бау-бау" на "Дондуков" 2, за да се стигне до еманацията вчера - да поиска от институциите да обявят какви сигнали има при тях срещу секретаря на Радев Николай Копринков и незаемащият никаква длъжност в президентството Сотир Ушев, отдавнашен управител на НОИ, наричан от Пеевски "Касиера".

"КопринковГейт - грабеж и корупция за милиони" - е основата на текста на БОЕЦ отпреди ден. Публикуван е през ноември 2022 г. В двата материала най-общо се разказва за апетитен имот на НКЖИ в столичния квартал "Изгрев", за чиято продажба на занижени цени е изиграл роля и Копринков, като е упражнявал кадрово влияние чрез смяната на областния управител на София в мандатите на служебните правителства. В хода на процедурата НКЖИ възлага на фирма "Хемус консулт" да направи пазарна оценка на имота, която фирма от гражданското сдружение обвързват впоследствие с небезизвестния адвокат Момчил Мондешки, КТБ, самия Пеевски...

Това е само един малък щрих от доста обърканата история, кръстена от Пеевски "Кешгейт", на която претендентът за съпредседател на ДПС зададе тон още миналата седмица, за да предизвика вчера реакцията (от третия опит) и на Румен Радев, а днес и на вицепрезидента Илияна Йотова. Накратко: Пеевски обвини "Дондуков" 2 в някакви кражби и далавери, но се позова на медийни публикации и поиска от ДАНС, МВР, прокуратура да оповестят какви данни през годините имат за сигнали срещу Копринков и Ушев.

Проверка на проверката

Объркана в сагата е и самата прокуратура. Градският прокурор Илияна Кирилова даде импровизиран брифинг пред журналисти, като само по спомен спомена някакви сигнали на БОЕЦ за имот в кв. "Изток" (всъщност, според гореописания сигнал е в "Изгрев"), после говори за бивш служебен премиер - назова Гълъб Донев, който подал някакви сигнали до европрокуратурата за агенцията по заетостта, в които се споменавали имената на Копринков и Ушев, което предизвика недоумение - защо премиерът на Радев ще сезира европрокуратурата за хора на Радев. Но в обобщение: обвинителката обеща да се направи преглед на сигналите и делата, в т.ч. тези от закритата и прехвърлена в СГП специализирана прокуратура и да информира обществеността още тази седмица. 

МВР - в готовност

За разлика от обвинението, в МВР (чийто министър Калин Стоянов, стана ясно, не е на мандатоносителя ПП-ДБ), обявиха днес, че сигнали при тях са постъпвали. И обещаха оповестяване още в рамките на деня. Но се застраховаха: че май вече не били при тях.

"Предварителните сведения потвърждават, че са постъпвали такива сигнали. Очаквам да ми се представи окончателен доклад, да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният характер и едва тогава можем да дадем пълната информация за какви случаи, за какво се касае, къде са постъпвали, коя служба ги е отработвала и тяхното движение. При всички положения сигналите са отработвани, извършвани са проверки и предполагам, че са докладвани в прокуратурата, това е мое предположение, но такава е логиката", заяви главният секретар Живко Коцев.

Тоест - би следвало ако МВР е открило нередности, то проверките да са в обвинението (което, както стана ясно, не знае какво има при него и има ли нещо изобщо).

БСП - също

Към подателите на сигнали (т.е. засега е известно само БОЕЦ) се присъединиха и от БСП. Но от казаното до момента става ясно, че там се говори принципно - срещу действия на служебните кабинети на Радев. Не се разбра дали са замесени конкретно Копринков и Ушев, но пък и социалистите споменават имота в "Изгрев", което навежда на мисълта, че може и те като БОЕЦ да са сезирали органите за сделката.

"По тези въпроси, по които г-н Пеевски хвърля бомба, след която г-н Борисов се скри, не идва три дни в парламента, ние от БСП всички тези сигнали, сме ги пратили на прокуратурата. И по сигнала по продажба на имот в кв. "Изгрев" в София, продаден за 300 000 лева при пазарна цена 2 милиона, за договора с "Боташ", сигнал за скандала с горивата в Министерството на правосъдието и на енергетиката...", изброи преди ден Георги Свиленски действията на "Позитано" 20.

А днес лидерката Корнелия Нинова даде специална пресконференция.

"Сигнализирали сме за съмнения за корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев – Министерството на правосъдието, Министерството на електронното управление, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията. Сигнализирали сме, задавали сме и питания и за двама областни управители - на София и на Хасково", допълни тя.

Нинова уточни, че най-общо в сигналите става въпрос за "злоупотреби с обществени поръчки с публични средства, далавери с имоти".

Ясно е, че нищо не е ясно

Така на този етап е ясно, че нищо не е ясно. "Пътят на Копринката" е словосъчетание, измислено и използвано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов още през 2021 г., когато Борисов и Радев бяха в обтегнати отношения, а вторият упражняваше властта със служебни правителства. Също като Пеевски Борисов каза "а", но не каза "б", като намекваше за контрабанда чрез митниците (чийто принципал като служебен министър бе Асен Василев, сега любим министър на Борисов).

"Има чудовищна контрабанда в момента. Всички камиони отиват при един митничар в София от Сливница. Всичко е по "пътя на Копринката" и всичко отива към село Труд.  Всичко отива в торбички към него" - е твърдение на лидера на ГЕРБ от октомври 2021-а, повтаряно многократно впоследствие.

Прокуратурата и тогава, и сега не се самосезира и не пожела да попита двамата политици Борисов и Пеевски с каква информация разполагат, за да твърдят за престъпления. Макар те да са длъжни по закон сами да докладват, ако в действителност разполагат с такава.

А "село Труд" не е споменато случайно. Копринков е бивш негов кмет като бивш БСП кадър. Той е и бивш общински съветник в пловдивската община Марица, после става съветник на президента Радев, сега секретар по вътрешната политика. Известно е, че двамата се познават заради службата на Радев в авиобаза "Граф Игнатиево" до Труд, а на "Дондуков" 2 той движи оперативните дела на Радев.

Що се отнася до Ушев, той от години не заема висши административни длъжности. Освен в НОИ, е и бивш директор на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерство на отбраната и е също бивш ляв кадър.

И все пак, за двамата е публично известно много малко. Единствено друг бивш премиер на Радев - Стефан Янев, говори за Копринков, но доста мъгляво.

"За седемте месеца, в които бях премиер, съм се видял с Николай Копринков един или два пъти. Въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад гърба ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях. В момента не мога да се сетя за конкретен пример, защото са били дребни неща", каза Янев преди дни в тв участие.

Така се връщаме в началото. В политическите среди отдавна се говори за Копринков като за човека, който движи делата на Радев. И очевидно - за да го произведе президентът в свой съветник и секретар. Колко светли или колко "тъмни" са тези дела - обществеността не знае. Засега е известен само един официален сигнал до държавното обвинение - и той е на сдруджението БОЕЦ, което само го публикува и любопитно за Пеевски, намесва самия Пеевски в твърденията си за "чадъри" и влияние. Прокуратурата не е питала Борисов и Пеевски по твърденията им. Двамата сами не са сезирали прокуратурата.

С други думи "Кешгейт" (по Пеевски) е изгубен в сигналите. Доколкото ги има изобщо.