Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото е положително, толкова има и отрицателен аспект.

Това коментира в четвъртък президентът Румен Радев след поднасянето на цветя на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Натискът към Австрия беше изключително голям, но в момента този натиск вече намаля, защото се казва: "Ето, тя, България вече е в Шенген", посочи Радев.

"Ще продължаваме да работим и с президента на Австрия, и с канцлера. Очаквам и сформиране на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с този проблем", каза още той. 

Попитан какъв е правилният подход, президентът обяви, че в основата е спокойният, много открит дебат по темата. Нямаме нужда от сблъсъци и изнервяне на обстановката, добави той.

На въпрос дали ще наложи вето на Закона за хазарта отговори само: "Съвсем скоро ще видите моя указ, не казвам какъв".

"Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България и всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта."

"Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото. Обществото очаква от партиите конкретни отговори как ще се решават наболелите проблеми на обществото, а не на партиите", каза той в коментар за предизборната кампания, която стартира официално.

Президентът поиска политическите формации да положат системни усилия. "Нека кампанията за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа", каза още. 

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за ЕП да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа и нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми", призова Радев.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки. Очаквам ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Европейския съюз", каза още Румен Радев.

В коментар на резултатите от изборите в Република Северна Македония той отбеляза, че скоро ще стане ясно дали новият президент и партията, която спечели със значителна преднина ще заработят за европейската перспектива на страната или ще поемат в друга посока. 

"Много скоро ще проличи дали тази страна иска да върви към Европа", каза Радев. "Моята позиция относно РСМ винаги е била открита и последователна, такава каквато беше и с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с Гордана Силяновски." 

Президентът добави, че винаги е подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазването на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство. Това според него означава промяна в конституцията и зачитане на правата на македонските българи. Отказ от езика на омразата, който се развихря в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското клтурноисторическо наследство на българите в тази страна, изброи още Радев.