Президентът Румен Радев коментира обвиненията, отправени му от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в последните дни.

Радев заяви, че няма да коментира самият "г-н Магнитски". На въпрос дали наистина ще прави партия той заяви, че появата на политическа алтернатива на "сглобката" е неизбежна.

"Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", каза Румен Радев.

Според него това, което говори Пеевски са слухове и манипулации.

"Медии и сайтове се цитират без никакви фактологии", заяви Радев.

И допълни:

"Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ, може би, дава някому надежди, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи.

Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали. Много е важно и призовавам съответните компетентни органи за извадят цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива.

Когато си говорим за корупция, призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собствени на имоти, бизнеси, на хотели в България и чужбина и офшорки. Останаха страшно много въпроси да висят, на които обществото ни очаква отговор. Как да се борим с корупцията при това положение".

Според Радев "цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия".

"Този хор на страха обедини не само партиите в "сглобката", но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората.

Хората са възмутени от цените, схемите, назначенията, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление", заяви още държавният глава.

Според него самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. 

Ще действам според Конституцията, отговори Румен Радев на въпрос относно предстоящата ротация на поста министър-председател между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.