"Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му."

Това призовават в отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПКОНПИ и ДАНС от Антикорупционния фонд.

"Завчера и вчера г-н Делян Пеевски, депутат и лидер на парламентарна група, публично и с цялата сериозност на позицията си изложи твърдения за нерегламентирани действия в президентството на Република България. Точното изказване на г-н Пеевски, повторено няколко пъти, е: “тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата”, като в него той споменава две имена - Копринков и Сотир Ушев", уточняват от АКФ.

И настояват да се установи дали санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС подкрепя обвиненията си с факти, или това е опит за заплаха чрез медиите.

"В една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит. Напомняме, че всички длъжностни лица имат изрично задължение по Наказателно-процесуалния кодекс да уведомяват властите при данни за престъпления, а не да правят голи медийни декларации.

Затова Ви предлагаме да изясните наличието или липсата на такава информация и да уведомите за това нас и българските граждани. Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения", се казва още в отвореното писмо.

От Фонда добавят, че "подобни едностранни политически изявления в некритична медийна среда и без последващи институционални действия са изключително вредни за демокрацията, независимо от това какви ценности се заявяват преди и след тях". (Пеевски в последно време се изявява като виден бранител на думи на демокрацията, евроантлатизма и последна инстанция по всеки въпрос - бел. ред)

"По подобен начин българското общество никога не разбра какво точно беше свършено по институционалните проверки на самия г-н Пеевски, с което улесниха завръщането му в политиката от първи ред на българския парламент, въпреки санкционирането му за корупция от САЩ и Великобритания", правят важно напомняне от Антикорупционния фонд.

Затова и от неправителствената организация настояват за действия на компетентните органи, "с които да разсеят съмненията, че са само удобен инструмент на самозабравили се политици, и да поемат своите функции по Конституцията и законите на държавата".