След като санкционираният по "Магнитски" председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска от прокуратурата да оповести какви данни има за проверки за "Дондуков" 2, тя мигом се отзова.

"Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков", каза пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова, предава БТА. - В същото време тя посочи, че досега такива сигнали не е имало.

По думите ѝ случаят вече е разпределен на наблюдаващ прокурор, възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит.

Ще се проверяват и сигнали на БСП и гражданското сдружение БОЕЦ, а заявката е още тази седмица да има изнесени данни.

Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура, уточни Кирилова.

През миналата седмица Делян Пеевски определи президентството като "една тъмна институция, пълна с много кеш". Тогава той попита къде са потънали "Пътят на Копринката", както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев. Днес Делян Пеевски oтправи питане към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за сигнали, свързани с корупция в президентството.

Преди това от Антикорупционния фонд призоваха Пеевски да бъде разпитан - да каже какво знае, щом отправя такива сериозни твърдения.

Днес президентът отвърна: 

"Когато си говорим за корупция, призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собствени на имоти, бизнеси, на хотели в България и чужбина и офшорки. Останаха страшно много въпроси да висят, на които обществото ни очаква отговор. Как да се борим с корупцията при това положение".

В отговор на запитване на "Дневник", оказва се, и от МВР са последвали "заръката". Това бе потвърдено и от самия министър Калин Стоянов. Дали е имало финансови злоупотреби в президентството, МВР тепърва ще установява, след като се е самосезирало след медийни публикации, посочи Стоянов. По думите му до края на деня трябва да стане ясно имало ли е подобни сигнали към силовото ведомство.