Криейки се зад институции и медии председателят на парламентарната група на ДПС - санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски отново реши да атакува Румен Радев. Понеделнишки, рано сутринта, от пресцентъра на партията разпространиха повторение на вече на два пъти отправените от Пеевски завоалирани обвинения срещу президента, досега устно в контролираната среда на парламента, където журналистите имат ограничен достъп, а събеседникът си тръгва при неудобните въпроси. Така през изминалите дни, докато течеше процедурата по избора и клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, атакувани от Радев, в т.ч. в Конституционния съд, Пеевски демонстрира своята хиперактивност (по Ахмед Доган), отправяйки обвинения към "Дондуков" 2, че е "тъмна институция, пълна с много кеш". Бе призован като е казал "А", да каже и "Б" - да съобщи пред отговорните институции с каква информация разполага за такива сериозни обвинения. Вместо това той се скри зад журналистите и службите - да кажели те.

Същото прави Пеевски и с новото партийно съобщение, което предполага се трябва да зададе тон за политическия дискурс за седмицата.

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали. Това питане отправи към Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски" - четем в съобщението (Правописът е запазен, б.р.).

Той настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като "тъмна институция, пълна с много кеш" станаха известни като Кешгейт - пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков", четем още. (Всъщност, "Кешгейт" е измислено сега от пресцентъра  на ДПС - вероятно предстои да стане "известно", а "Пътят на Копринката" - от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който докато бе в лоши отношения с Радев го повтаряше непрекъснато, но също като Пеевски не сезира институциите, б.р.)

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за "пътя на Копринката" и т.нар. "Касиери" на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев - затвърждават от пресцентъра.

Днес той натъртва, че просто задавал въпроси. "Тъмнината ще свърши", цитиран е на финала Пеевски с новия си любим слоган след "Най-доброто предстои".

По-късно президентът Румен Радев коментира изявленията на Пеевски.

Самият Пеевски също отговори:

"Не мога да разбера прибързания отговор на прокуратурата, че нямат абсолютно нищо за съветниците на президента, аз още не съм си подал питанията. Няколко години се говори за пътя на Копринката, за Сотир Ушев. Никой не реагира от органите".

Според Пеевски няма разследвани данни до момента.

"Искам институциите да започнат да работят, хората да получат правосъдие и всички да са равни, всичко да се проверява. Всичко, което казва мистър Кеш, да бъде проверено. Диктатурата на мистър Кеш свърши и няма да се повтори. Той излезе и каза, че ще прави партия. Ръкавицата е хвърлена, аз я приемам, искаме битка на политическия терен. Не може да седи в уютното кресло на президент и да злоупотрябва с институцията", допълни Пеевски.

Според него Румен Радев "се крие в президентското кресло зад пълния си имунитет".

"Прокуратата каза, че не могат да предприемат действия, защото той има имунитет. Значи има дела за него, които искам да разбера какви са. Разбрахме, че ще прави партия. Значи чакаме съвсем скоро имунитетът му да падне", каза още Делян Пеевски.