Държавният глава Румен Радев няма да присъства на клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като съдии в КС днес. Това обяви той преди минути в профила си в социалните мрежи, час преди началото на церемонията в 11 ч.

"Няма как да присъствам на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд днес. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Неприемливо е думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", пише президентът.

Въпреки отсъствието на Радев и прецедента, създаден от президента Росен Плевнелиев, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва без никакви пречки от състава на Конституционния съд.

Въпреки че Конституционния съд бе сезиран за противоконституционност, въпреки протестите на съсловните организации, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се очаква да се закълнат днес като съдии в КС. През изминалата седмица имаше много призиви двамата да се откажат от церемонията докато КС не реши дали изборът им отговаря на основния закон или не, след като бе сезиран от президента Румен Радев, а преди ден образува дело.

От 11:00 часа в залата за открити заседания на Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии от парламентарната квота.

Клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Прецедентът "Марковска"

Румен Радев повтаря действията на предшественика си (2012-02017) Росен Плевнелиев, който бламира клетвата на Венета Марковска и процедурата бе сметната за недовършена. По това време срещу избраната за съдийка в КС имаше сериозни обвинения в извършени престъпления.

Венета Марковска не можа да положи клетва за съдия в Конституционния съд (КС), тъй като президентът Росен Плевнелиев точно преди нейния ред да се закълне, прочете предварително написано изявление, че не може да присъства на полагане на клетва от юрист, за когото не са изчистени съмненията в неговата репутация. Това, допълни президентът, "би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна". След като президентът прочете изявлението си и напусна тържествената зала, председателят на КС проф. Евгени Танчев каза, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за Конституционния съд.

Настоящият председател на КС е Павлина Панова - номинация от квотата на съда, не от тази на президента или Народното събрание.

Мотивите на Радев

Сезирането от страна на държавния глава бяха очаквани като се има предвид не само как протече цялата процедура по номинирането и избирането на Атанасова и Белазелков, в т.ч., както Клуб Z писа, с опит за бламиране от страна на мнозинството на самия Конституционен съд. ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" умишлено прескочиха решението му, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора за деня преди въпросното решение, обнародвано в "Държавен вестник", да влезе в сила.

Но не само: в актовете, които бяха гласувани в зала миналия петък, управляващото мнозинство бе записало безпрецедентно, че двамата съдии се избират за срок от 9 години - нещо, което досега никога не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е парламентът този, който ги определя с решенията си, изтъкнаха юристи, изтъква сега и президентът.

Радев атакува ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и със собствените им изменения в основния закон и по-точно - записаният от тях нов текст, че Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. 

"Докато парламентарното мнозинство обсъждаше и приемаше изменения и допълнения на Конституцията, мотивирани с обществената необходимост от обективни критерии и деполитизация на процеса при избора, в същото време то започна, проведе и приключи процедура в нарушение на тези конституционни изисквания", посочи Радев в жалбата до КС.

Изборът на Атанасова и Белазелков бе предизвестен, просто формално мина през процедура.

Със същите мотиви като тези на президента и Висшият адвокатски съвет се обяви против избора и поиска Народното събрание да го ревизира.