Може ли президентът Румен Радев да последва примера на колегата си (2012-2017) Росен Плевнелиев и да бламира клетвата на конституционен съдия - в случая - на Десислава Атанасова и дори Борислав Белазелков? Краткият отговор е "да". По-сложният: защо му е да го прави?

Тон за новата политическа интрига зададе през изминалия уикенд секретарят на Радев по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър Димитър Стоянов. Пред БНТ той намекна за възможен подобен сценарий, без да даде еднозначен отговор как ще постъпи държавният глава.

Случаят "Марковска"

През 2012 г. Плевнелиев на практика не допусна избраната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да положи клетва, като напусна церемонията. Плевнелиев чу клетвите на трима новоизбрани членове на КС и когато дойде ред на Марковска, излезе демонстративно от залата. Мотивите му бяха, че срещу зам.-председателката на Върховния административен съд се води разследване за пране на пари, търговия с влияние и подкуп.

Възможността за бламиране на клетвата се крие в законовото изискване: "Членовете на Конституционния съд встъпват в длъжност от момента на полагане на клетва в присъствие на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд."

Действията на Плевнелиев тогава породиха вълна от положителни реакции, в т. ч. на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, но и юридически тълкувания, като преобладаваха тези, че процедурата не е завършена и Марковска не е конституционен съдия. 

Така на въпрос към президентския секретар Стоянов ще има ли римейк на случая "Марковска" през 2024-та, той отвърна:

"Тогава имаше голям дебат дали действията на президента са законосъобразни. Най-вероятно такъв дебат ще стои и пред нас. Но нека първо Народното събрание да гласува кандидатите в пленарна зала и чак тогава да стигнат до президента - и той ще вземе своето решение".

Защо?

И все пак, проучване на Клуб Z показа, че подобен сценарий е малко вероятен. По ред причини:

Първо: Зад номинациите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ и на бившия съдия от ВКС стоят над 160 депутатски гласа. Както Клуб Z писа, макар Атанасова да е излъчена от ГЕРБ, а Белазелков от "Продължаваме промяната-Демократична България", формално и двете кандидатури са внесени в деловодството на НС от депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, т. нар. конституционно мнозинство.

"Това прави задачата на президента по бламирането трудна - с такава голяма парламентарна подкрепа", коментират депутати.

Второ: От квотата на НС трябваше да се излъчат двама съдии в КС на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изтекъл през 2021 г., вторият - през 2022 г. От КС напомняха на всяко ново народно събрание за това му задължение, но съдът все така продължаваше да функционира в намален състав заради политическата нестабилност през изминалите няколко години, довела до цикъл от предсрочни избори и служебни правителства. Така че бе в реда на нещата 49-ото НС, разполагащо със стабилно мнозинство, да отвори процедурата. 

В този смисъл, трудно би било обосновано едно допълнително забавяне в процедурата предвид конституционното и законово изискване съдът да се обновява периодично и да се състои от 12 членове.

Трето: Самият Радев трябва в края на годината да излъчи номинации за КС (изтичат мандатите на Филип Димитров и Мариана Карагьозова от президентската квота) и на същия принцип те може да бъдат бламирани - но от председателя на парламента, който също като държавния глава присъства на полагането на клетвата.

Четвърто: Нито Атанасова, нито Белазелков са заподозрени или разследвани в предполагаеми престъпления, например, че да се обоснове голяма обществена подкрепа за едно такова действие на президента. Номинацията на Атанасова предизвика реакция доколкото тя е подчертано политическо лице. Но дотам.

Така, наложи се, след Димитър Стоянов да говори вицепрезидентът Илияна Йотова, за да разсее съмненията за римейк на случая "Марковска".

Вицепрезидентът коментира, че президентската институция ще спази конституционните норми при полагането на клетва от страна на новите съдии, съобщи Нова тв в свой репортаж от Белово, където се отбелязаха 146 години от освобождението на Беловския край, позовавайки се на думи на Йотова.