Въпреки заявките за експертност и надпартийност, оказа се, и лидерите на обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" са сред вносителите на номинацията на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционен съдия.

Това показва справка след официалното публикуване на документите по кандидатурата на Атанасова, неизменен депутат на Бойко Борисов (за кратко и министър на здравеопазването) от 2009 г. насам, на сайта на Народното събрание.

Вносители, освен Бойко Борисов и спътникът му Делян Пеевски (ДПС), са още Кирил Петков (съпредседател на ПП) и Христо Иванов и Атанас Атанасов (съпредседатели на ДБ).

Не е ясно какво налага този публичен "триумвират" като бе известно отдавна, че Атанасова ще е номинация на групата на ГЕРБ, а ПП-ДБ и Движението ще я подкрепят при гласуването.

На 4 януари дясната ръка на Кирил Петков в политиката - бившата шефка на кабинета му като премиер Лена Бориславова, обяви курса за подмяна на лицата с изтекли мандати (каквито са двамата от парламентарната квота съдии) така:

"Искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите", заяви Бориславова.

Същите впоследствие бяха заявките и на лидерите на ПП-ДБ, в т.ч. по отношение на Конституционния съд.

Както е известно, Атанас Атанасов бе предлаган за втора номинация на КС, но той отказа, като вместо като конституционен съдия се видя като председател на Народното събрание вместо Никола Минчев (ПП), който от началото бе лансиран за президиума след ротацията, в т.ч. от Атанасов.

Така ПП-ДБ взе решение да номинира авторитетен юрист - бившият съдия във Върховния касационен съд Борислав Белазелков. 

Справката на сайта на НС обаче показва, че дори неговото име е внесено от "триумвирата".

"Законотворчество голямо"

Според Конституцията за съдия в КС може да бъде номинирана личност с "високи професионални и нравствени качества, най-малко с 15-годишен юридически стаж".

Десислава Атанансова е народен представител от ГЕРБ от 2009 г. насам. Според биографичната й справка, от 2002 г. е съдебен кандидат в русенскиия окръжен съд, от 2005 г. до 2007 г. е юристконсул в Областния диспансер за психиатрични заболявания в града, а от 2007-а до 2009-а - в многопрофилната болница. От 2011 г. е регистрирана като адвокат в русенската колегия. Именно оттам идва основният й юридически й стаж - с регистрирането й като обществен защитник.

"Правото е първата ми голяма мечта. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана ще се стремя да пазя правото дори от закона", коментира по повода тя. А партийният й лидер я похвали (и представи в бъдещото й ново амплоа) със "законотворчество голямо", като подчерта, че в Конституционния съд, макар да е "съд", не се издавали присъди.

За разлика от политическия стаж на Атанасова Белазелков има дългогодишен юридически такъв. 

Завършва "Право" през 1981 г. в  СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си, припомня правният сайт news.lex.bg. От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд. През май 2021 г. се пенсионира като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, "личен почетен знак първа степен - златен" ,като реши да предложи на президента да го награди и с орден "Стара планина".

Иначе не е необичайно бивши депутати или други обвързани политически лица да отиват в КС. Така например Анастасов е бивш депутат от ГЕРБ, Янаки Стоилов е едно от емблематичните лица на БСП в миналото и бивш служебен министър на правосъдието, но и двамата имат и опит като практици, а Стоилов е и един от авторите на Конституцията от 1991 г. Именно това изтъкна днес и Борисов като аргумент на въпросите редно ли е тяснопартийна личност да стане конституционен съдия.