Вече официално, както Клуб Z писа, ГЕРБ номинира за конституционен съдия председателката на парламентарната си група Десислава Атанасова. 

Днес в 18 ч. изтича крайният срок за номинации на две парламентарни квоти в Конституционния съд.

Народното събрание трябва да излъчи двама кандидати на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изтекъл през 2021 г., вторият - през 2022 г.

От КС напомняха на всяко ново народно събрание за това му задължение, но съдът все така продължава да функционира в намален състав заради политическата нестабилност през изминалите няколко години, довела до цикъл от предсрочни избори и служебни правителства.

Номинацията на Атанасова бе представена днес от лидера на партията Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Иначе още вчера от "Продължаваме промяната-Демократична България" също дадоха заявка за конституционен съдия - както Клуб Z писа - това е Борислав Белазелков, дългогодишен магистрат във Върховния касационен съд.

В кратък коментар пред медиите, на въпрос Ако ви звънят по телефона от ГЕРБ, как ще реагирате (като съдия в предполагаемо най-равноотдалечената от политиката институция Конституционен съд), Атанасова отвърна с усмивка - по лични поводи, щяла да вдига телефона със сигурност.

15 години юридически стаж и "законотворчество голямо"

Според Конституцията за съдия в КС може да бъде номинирана личност с "високи професионални и нравствени качества, най-малко с 15-годишен юридически стаж".

Десислава Атанансова е неизменно народен представител от ГЕРБ от 2009 г. насам, както и министър на здравеопазването за кратко. Според биографичната й справка, от 2002 г. е съдебен кандидат в русенскиия окръжен съд, от 2005 г. до 2007 г. е юристконсул в Областния диспансер за психиатрични заболявания в града, а от 2007-а до 2009-а - в многопрофилната болница. От 2011 г. е регистрирана като адвокат в русенската колегия. Именно оттам идва основният й юридически й стаж - с регистрирането й като обществен защитник.

"Правото е първата ми голяма мечта. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана ще се стремя да пазя правото дори от закона", коментира по повода тя.

А партийният й лидер я похвали (и представи в бъдещото й ново амплоа) със "законотворчество голямо", като подчерта, че в Конституционния съд, макар да е "съд", не се издавали присъди.

За разлика от политическия стаж на Атанасова Белазелков има дългогодишен юридически такъв. 

Завършва "Право" през 1981 г. в  СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си, припомня правният сайт news.lex.bg. От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд. През май 2021 г. се пенсионира като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, "личен почетен знак първа степен - златен" ,като реши да предложи на президента да го награди и с орден "Стара планина".

Иначе не необичайно бивши депутати или други обвързани политически лица да отиват в КС. Така например Анастасов е бивш депутат от ГЕРБ, Янаки Стоилов е едно от емблематичните лица на БСП в миналото и бивш служебен министър на правосъдието, но и двамата имат и опит като практици, а Стоилов е и един от авторите на Конституцията от 1991 г. Именно това изтъкна днес и Борисов като аргумент на въпросите редно ли е тяснопартийна личност да стане конституционен съдия.

По забавена спешност

Че текат совалки за забавената и в същото време спешна подмена на двамата съдии от парламентарната квота стана ясно само от факта, че НС отвори процедурата по избора, като на 12 декември м.г. прие първо в комисия, а после и извънредно в зала процедурните правила за него.

Разписани бяха 10 дни време за номинации, но дългата коледно-новогодишна вакнция на депутатите, която продължи до 10 януари 2024 г. включително, спря сроковете за номинации, което означава, че такива трябва да има, както стана ясно, днес до 18 ч. 

Вече обявените номинации на Атанасова и Белазелков не са единствени. От "Възраждане" внесоха кандидатурата на депутатката си Цвета Рангелова.

Мнозинството обаче е на страната на кандидатурите на ГЕРБ и ПП-ДБ, като и от ДПС дадоха заявка днес, че ще ги подкрепят и двете.

В същото време в понеделник, както се и очакваше, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за приетите също в спешен порядък преди депутатската ваканция изменения в основния закон и още в същия ден КС образува дело. 

Гласуването на номинациите на новите попълнения в най-висшия съд в страната ще е другата седмица.