Общият съд на ЕС отхвърли жалбата на руския олигарх Роман Абрамович и остави в сила санкциите срещу него.

Това се казва в разпространено днес съобщение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург.

Случаят

Роман Абрамович - бизнесмен с руско, израелско и португалско гражданство, е мажоритарен акционер в компанията-майка “Евраз”. Това е една от водещите руски компаниив производството на стомана и минното дсело. Този сектор осигурява съществен източник на финансиране за руското правителство.

След агресията на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. страните членки (Съветът) на ЕС замрази авоарите и забрани влизането или преминаването през територията си на водещи бизнесмени, ангажирани с икономическа дейност, осигуряваща гореспоменатите приходи. Мерките имат за цел да засилят натиска върху Русия и подкопаването на териториалната цялост на Украйна да й излезе по-скъпо.

Роман Абрамович обжалва пред Общия съд, който е част от СЕС, включването и оставянето на името му в списъка на лицата и дружествата, засегнати от тези мерки. Освен това той иска обезщетение за накърняване на репутацията му, които оценява на 1 милион евро.

Решението

Общият съд отхвърля жалбата и потвърждава ограничителните мерки срещу Абрамович. Съветът на ЕС фактически не допуска грешка в оценката си, когато взема решение да включи, а след това и да остави името на бизнесмена във въпросния списък в светлината на ролята му в групата “Евраз” и по-специално в нейната компания-майка.

Съдът отбелязва, че включването на името на АБрамович в листата не представлява неоправдано и несъразмерно нарушение на основните му права, които включват по-спечиално правото на зачитане на личния и семейния живот, свободата да има бизнес и на свободно движение. В тази връзка Общият съд изтъква, че европейското право гарантира възможността за одобряване на използването на замразените авоари за посрещане на съществени нужди и за издаване на специални разрешения за освобожгдаване на други икономически ресурси.

Що се отнася до предполагаемото нарушаване на правото на Абрамович като португалски гражданин и съответно гражданин на ЕС да се движи свободно из Съюза, Съдът отхвърля като неоснователна жалбата му за нарушаване на тази свобода.

Тъй като Роман Абрамович не е успял да докаже, че включването и оставянето на името му в санкционния списък е незаконно, искането му за обезщетение също се отхвърля.

Ищецът има правото да обжалва днешното решение в срок до два месеца. Това може да стане пред Съда на ЕС и само по точките на европейското право.