ЕС реши да санкционира още руски олигарси, сред които милиардера Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб „Челси“, предаде БТА, като цитира АФП.

Тези мерки са част от четвъртия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна.

Абрамович, който е близък до руския президент Владимир Путин, вече беше санкциониран от Великобритания. Това го принуди да спре продажбата на „Челси“, която беше обявил. Лондон оценява богатството му на 10,7 милиарда евро.

Освен в „Челси“, Абрамович има участие и в стоманодобивния гигант "Евраз". Той притежава акции и в руската компания „Норилск никел“, занимаваща се с експлоатация и преработка на никел и паладий.

Замразява се статутът на Русия като най-облагодетелствана нация, както и разглеждането на кандидатурата на Беларус за членство в Световната търговска организация (СТО), съобщиха от френското председателство на Съвета на ЕС.

На 11 март председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви предстоящо приемане на четвърти пакет мерки за допълнително изолиране на Русия и изчерпване на ресурсите, които й служат за финансиране на войната в Украйна. Очаква се те да доведат до мита върху вноса на руски продукти.