Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В публикацията си той посочва още, че е разговарял днес с унгарския премиер Виктор Орбан. 

"Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник.

С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и  Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген“, се посочва в поста на Бойко Борисов.

"Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС", отбелязва още Борисов.

Народното събрание прие вчера отпадането на допълнителната такса върху руския газ, каквато България имаше намерение да наложи.

Унгария предупреди на 16 декември, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ. 

За подобен проблем дни преди това призна и премиерът Николай Денков. Той обаче е бил поставен само на неофициално ниво. След това обаче дойде като предупреждение на министър.

Денков каза още, че проблемът е нямало да бъде поставен официално, ако парламентът бе гласувал отпадането на таксата в края на миналата седмица, както бе заложено в неговата програма.

Тогава обаче заседанията бяха отменени, защото БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" блокираха парламентартната трибуна.

Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като българският парламент официално потвърди отпадането на допълнителния данък върху доставките на руски газ, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Бях информиран от българския си колега, че вчера българският парламент е отменил този закон", заяви Сиярто във видеоклип, публикуван на страницата му във "Фейсбук".

Той добави, че след като законът бъде публикуван в петък в българския "Държавен вестник", Унгария ще се откаже от възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре наказателната процедура, започната по инициатива на Будапеща.