Унгария нямаше да ни заплашва с вето за Шенген ако парламентът беше работил в четвъртък и петък. Това каза пред Нова ТВ премиерът Николай Денков. Тогава депутатите трябвша да гласуват отпадането на допълнителната такса за руския газ. Именно заради тази такса Унгария заяви, че може да наложи вето за влизането ни в Шенген.

В четвъртък парламентът бе блокиран от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" като протест срещу демонтажа на МОЧА (Монумент на окупационната червена армия).

В петък нямаше кворум, защото ГЕРБ. "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС не дойдоха в залата. Тогава Кирил Петков обясни, че са очаквали отново подобни изпълнения от опозицията.

Отпадането на таксата е точка в дневния ред за заседанието на парламента утре. Денков обясни, че той лично е дал гаранции пред унгарската страна, че тази такса ще отпадне в петък. Според него Унгария е поставила въпроса официално, защото в крайна сметка това не се е случило. Денков е категоричен, че ако тази такса отпадне, то проблемът с Унгария също ще отпадне.

"Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген", каза Денков. 

Той бе категоричен, че блокада пред банката в парламента не трябва да има.

"Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът.

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува "за" отпадане на ветото за България в Шенген.

"Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел", категоричен е Денков.

Според премиера Паметникът на Съветската армия не е нито военен, нито паметник на културата.

"Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник – очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление", каза още Денков.

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси.

"За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила", увери министър-председателят.

И подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести.

"Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място", каза още той по повод действията на БСП и "Възраждане".

Според премиера нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по радиото или телевизията.

"От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия трябва да имат много ясни правила какво е позволено и какво не. От години се води разговорът дали някои от интервютата, които се водят там, съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, така и в националното радио".

Това каза Денков по повод спряното излъчване интервю на руската посланичка Елонора Митрофанова пред БНР.