Унгария официално предупреди днес, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако не отменим таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството на външните работи в Будапеща.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на приемането й в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила.

В четвъртък премиерът Николай Денков вече обяви в Брюксел, където бе за участие в заседание на Европейския съвет, че България ще отмени транзитната такса. Именно заради заканата.

Унгария изпрати официално, макар и на "ниско ниво", съобщение, че ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето за Шенген, каза Денков. Решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с важни стъпки, които не са решаващи за Шенген, допълни той. 

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза обаче Сиярто, цитиран в разпространеното днес изявление.

Той допълни, че Будапеща ще оттегли възраженията си веднага щом София отмени транзитната такса за руския газ.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Сиярто каза, че налагането на транзитни такси от страна на България - ход, който според него нарушава правилата на ЕС - заплашва безопасността на доставките не само за Унгария, но също за Сърбия и Република Северна Македония.

Ройтерс посочва, че Унгария е отправила заплаха да наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като Европейският съюз в четвъртък даде зелена светлина за започване на преговори с Украйна за членство, въпреки че страната е нападната от съседна Русия. Това стана възможно въпреки несъгласието на унгарския премиер Виктор Орбан, който бе убеден от останалите лидери от ЕС да напусне залата по време на гласуването.