Заради демонтажа на МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия) от центъра на София депутатите от "Възраждане" и БСП блокираха работата на парламента. Депутатите от двете партии застанаха пред трибуната с ясното послание, че няма да позволят на парламента да работи, докато не спре това, което според тях е "беззаконие".

Към изправилите се пред трибуната се присъединиха и от "Има такъв народ", но с малко по-различен мотив - като протест срещу промените в Конституцията,

За т. нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС законите не важат, коментира Костадин Костадинов.

"Грубото показване на законите намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели в центъра на София", посочи той и добави, че протестът трябва да влезе в парламента.

След това Костадинов призова народните представители да излязат на трибуната, "за да покажат ясно и категорично, че никога няма да допуснат беззаконието и тоталитаризма да управляват нашата страна".

Пред трибуната се събраха депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".  Костадинов каза, че НС няма да работи, докато този въпрос не бъде разрешен.

"Някой ще обясни ли това какво е – хепънинг, пърформанс или някакъв хор, който ще изпълни нещо", попита председателят на парламента Росен Желязков. 

Председателят на ПГ нa "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че са отпред заради "абсолютната бруталност", която мнозинството извършва с Конституцията.

Борислав Гуцанов (БСП) заяви, че от неговата партия искат изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на МОЧА.

Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет. Трибуната на парламента обаче продължи да бъде окупирана от депутати.

БСП чака документите за демонтирането на Паметника на Съветската армия. Това стана ясно от изявление на лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

"След един час като получим документите, ще имаме отново председателски съвет. Ще ги разгледаме, ще видим дали това, което се върши в момента, е основано на закона. Едва след това ще започне заседанието на парламента в зала", обясни лидерката на БСП.

Тя подчерта, че БСП държи на правовия ред и на законите. Не стана ясно обаче как силовото блокиране на работата на парламента се вписва в правовия ред и законите.

Денков: Да се залага паметникът срещу бюджета е нечовешко

„Парламентът трябва да продължи да работи, защото има да решава много важни въпроси“, коментира пред български журналисти в Брюксел случилото се премиерът Николай Денков.

Той участва в започналия днес двудневен Европейски съвят.

„Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, отлагано с години, отделно с месеци през тази година. Но още преди много години има решение на Столичния общински съвет. Така че този акт, така или иначе, трябва да се завърши.

Когато слагаш за залог бюджет, от който зависят заплатите, инвестициите, всичко, срещу този паметник, това не е човешко“, каза Денков.

Клуб Z попита премиера не смята ли, че иде ред и на паметника на Тодор Живков в Правец.

„Не искам да вземам решения за други населени места. Тук говорим за решение на СОС, което се привежда в действие“, отговори той.

Припомнихме му, че все пак става дума за тоталитарни символи.

„Така е, но си има процедури, по които трябва да се вземат тези решения“, посочи Денков.

Парламентът приключи за днес

Няколко часа по-късно Желязков заяви от трибуната, че нормалната работа на парламента и редът в залата не могат да бъдат възстановени и прекрати заседанието. Следващото ще бъде утре от 9.00 ч.

Не можем да разберем как могат „Възраждане“, БСП и ИТН да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата. Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от "Продължаваме Промяната – Демократична България"

"Дискутирахме, че днес имаме двата може би най-важни бюджета за хората – за здраве и социалния бюджет. От тази гледна точка, ние не можем да разберем колегите от „Възраждане“, БСП и ИТН как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата, хората чакат в момента този бюджет да бъде приет, пенсиите и здравното осигуряване зависят от това, с аргумента, че ние трябва като трибунал да решим дали документацията, която беше представена от областната управа, е пълна или непълна", коментира Кирил Петков.

И допълни:

"Това е абсолютно безотговорно поведение и ако се опитват да блокират най-важните плащания към хората точно преди Коледа, за мен това е извън всякакви норми на парламентарна дейност". 

Петков каза, че на председателския съвет са присъствали представители на областната управа.

"Дойдоха с всички папки, всички разрешителни. Информацията беше изчерпателна и даде пълна възможност на тези партии да се запознаят с нея", добави Петков.

По думите му трите партии - "Възраждане", "БСП за България" и ИТН са поискали демонтажът да бъде спрян.

"Ние не сме в позиция да спираме нищо, ние сме народни представители. Предложихме им, ако искат да входират решение, което да гласуваме, нали сме парламентарна република", коментира Петков.

Според него от трите партии виждат, че не могат да направят някаква голяма обществена реакция и си правят пиар на гърба на хората с бюджета.

"Стоим тук, докогато решат да се върнат да си свършат работата, иначе целият български народ трябва да знае, че едни хора се опитват да сложат Народното събрание като залог за техни политически виждания", добави Кирил Петков. 

Има действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, припомни Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той цитира член първи от разпоредбите на този закон, в който се посочва, че  Българската комунистическа партия, тогава именуваща се работническа, идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, в нарушение на Търновската конституция.  

БСП нахлу в областната управа на София

Следобед напрежение възникна в Областната управа на София, след като представители на БСП нахлуха в сградата, съобщи БНТ.

Счупена е вратата на Областната администрация. В сградата влязоха Иван Ченчев, Борислав Гуцанов, Георги Гьоков и Ирена Атанасова.

По-рано днес социалистите настояха Областната управа и Столична община да им предоставят всички документи по казуса с демонтажа на МОЧА.

Представителите на партията твърдят, че от Областната управа са им обещали документите, но към момента не им ги предоставят и не ги допускат в сградата.

Според БСП демонтирането на паметника е незаконно и правителството трябва да си подаде оставката.