Американски и европейски служители са започнали деликатно да обсъждат с украинското правителство от какво да се откаже, за да се проведат мирни преговори с Русия за прекратяване на войната. Това съобщили настоящ високопоставен американски служител и бивш високопоставен американски представител пред "Ен Би Си Нюз".

Разговорите включвали много широки очертания за потенциалните компромиси на Украйна, за да се сключи споразумение, обяснили източниците. Част от дискусиите се провели на 11 октомври по време на среща на представители на повече от 50 нации, подкрепящи Украйна, включително членки на НАТО, известна като Контактна група за отбрана на Украйна, казали служителите.

Неприятната тема била повдигната на фона на опасения на американски и европейски служители, че войната е в задънена улица. Представители на администрацията на Байдън също се притесняват, че Украйна изчерпва силите си, докато Русия има привидно неизчерпаеми запаси. Украинската армия също се затруднява с набирането на личен състав - наскоро в страната се проведоха публични протести срещу някои от изискванията на президента Володимир Зеленски за безсрочна военна служба.

Правителството на Байдън е обезпокоено от това колко по-малко обществено внимание привлича войната в Украйна след ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" на 7 октомври, допълнили източниците. Длъжностни лица се опасяват, че тази промяна може да затрудни осигуряването на допълнителна помощ за Киев.

Нито Русия, нито Украйна постига големи успехи в конфликта, който някои американски служители вече описват като "война на инчове". Източниците обясняват пред "Ен Би Си Нюз", че Украйна вероятно разполага с време само до края на годината преди да започнат по-спешни дискусии за мирни преговори. 

"Всички решения относно преговорите зависят от Украйна", увери в изявление Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. "Фокусирани сме върху това да продължим да подкрепяме Украйна, докато тя защитава свободата и независимостта си срещу руската агресия".

Президентът Джо Байдън е загрижен за изчерпващите се военни сили на Украйна, посочили двамата източници на "Ен Би Си Нюз".

"Човешката сила е на върха сред тревогите на администрацията в момента", изтъкнал един от тях.

САЩ и съюзниците им могат да осигурят на Украйна оръжия, "но ако няма компетентни сили, които да ги използват, това няма да подобри нещата".

Администрацията на Байдън не е получила индикации, че руският президент Владимир Путин е готов да преговаря с Украйна, казали двамата американски служители. Според тях Путин все още вярва, че може да "изчака Запада" или да продължи да се бие, докато САЩ и техните съюзници не загубят вътрешна подкрепа за финансиране на Украйна, или борбата за снабдяване на Киев с оръжия и боеприпаси стане твърде скъпа.

Русия е увеличила производството на артилерийски снаряди и през следващите няколко години може да е в състояние да произвежда до 2 милиона годишно. Руската армия изстреля приблизително 10 милиона в Украйна миналата година, подчертава един от източниците, така че ще трябва да разчита на помощта и на други страни.

Като Северна Корея, за която се смята, че е доставила на руската армия над 1 милион снаряда.