Навлизаме в нов етап от войната. 

Това обяви главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужний в интервю за британското списание "Икономист".

"Войната сега преминава към нов етап: това, което ние военните наричаме "позиционна" война на статични и изтощителни битки, както през Първата световна война, за разлика от "маневрената" война на движение и скорост. Това ще бъде от полза за Русия, позволявайки й да възстанови военната си мощ, като в крайна сметка ще застраши въоръжените сили на Украйна и самата държава", предупреди генералът.

Защитниците се нуждаят да развият военните си способности и технологии, за да излязат победители при подобна война. Най-значима е въздушната мощ.

"Контролът над небето е от съществено значение за широкомащабни наземни операции", подчерта Залужни.

На второ място генералът изтъква ефективността на дроновете. Чрез тях Украйна може да порази руските системи за противовъздушна отбрана, за да подкрепи настъпателните си действия. Залужни обръща внимание и на необходимостта Украйна да подобри способностите си да заглушава комуникационните и навигационните сигнали на руснаците.

"Радиоелектронната борба (РЕБ) е ключът към победата във войната с дроновете. През последното десетилетие Русия модернизира силите си за РЕБ, като създаде нов клон на своята армия и изгради 60 нови вида оборудване. Тя ни превъзхожда в тази област: 65% от нашите платформи за заглушаване в началото на войната са произведени в съветско време. Вече сме изградили много от нашите собствени системи за електронна защита... Трябва да станем по-добри във воденето на електронна война с нашите дронове, в по-широк диапазон на радиочестотния спектър, като същевременно избягваме случайното потискане на нашите собствени дронове", каза той.

Като трети ангажимент Залужни подчертава необходимостта да се извади от строя руската артилерия.

"В тази война, както и в повечето минали войни, артилерийският и ракетният огън съставляват 60-80% от всички военни задачи. Когато за първи път получихме западни оръдия миналата година (HIMARS - бел. ред.), успяхме доста успешно да локализираме и поразим руската артилерия", подчерта той.

Четвъртият приоритет е технологията за разбиване на мини.

"Когато пробием минни полета, Русия бързо ги попълва, като изстрелва нови мини от разстояние. Имаме нужда от радарни сензори, които използват невидими светлинни импулси за откриване на мини в земята и системи за прожектиране на дим, за да скрием дейностите на нашите части за разминиране", обясни главнокомандващият.

Петият и последен приоритет на Залужни е изграждането на резерви.

"Капацитетът ни да обучаваме резерви на собствена територия също е ограничен. Не можем лесно да пощадим войниците, които са изпратени на фронта. Освен това Русия може да нанесе удари по учебни центрове. Също така в нашето законодателство има пропуски, които позволяват на гражданите да се измъкват от своите отговорности", заяви той.

По думите му военното командване се опитва да реши тези проблеми чрез въвеждането на единен регистър на наборниците.

"Ние също така въвеждаме "боен стаж", който включва настаняване на новомобилизирани и обучени служители в опитни части на фронтовата линия, за да ги подготвим", каза Залужни.

Той също така призова да не се подценява Русия, която ще разполага с превъзходство в оръжията, оборудването, ракетите и боеприпасите в дългосрочен план, въпреки тежките загуби.