Правителство, съставено от ГЕРБ, ДПС и "Демократична България", без "Продължаваме промяната". Такава заявка даде депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в сутрешния блок на Нова тв от името на партията. Поканата за тв участието е била към лидера Бойко Борисов, но той пратил Добрев като негов представител, стана ясно още в началото на разговора.  

Така се разбра, че макар Добрев в лично качество отдавна да говори, че трябва да има кабинет от ГЕРБ, ДПС и ДБ, този сценарий "може би ще се случи скоро".

Той обаче минава през свалянето на сегашния кабинет, който е с мандата на ПП-ДБ, като депутатът на Борисов отказа да отговори на въпроса дали при готвения от опозицията вот на недоверие (който засега не е внесен, тъй като БСП и "Възраждане" не могат да се разберат за това дали да е преди или след изборите, б.р.), ГЕРБ отново ще го подкрепи. Минава и през това ДБ да се отцепи от коалицията си с ПП.

Защо единия иска оставката, а другият не - като сте негов пратеник тук? - бе попитан Добрев, като под "другия" се визира Бойко Борисов.

"Струва ми се, че и на г-н Борисов му се изчерпа търпението, защото и той самият вижда тази таблица и я разбира" - отвърна Добрев, показвайки отново таблици с цени в ефир - в случая, за да онагледи, че плащаме скъп бензин от "Лукойл".

Кой да управлява? - бе попитан още.

"Единственото полезно правителство за България е ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС, без участието на "Продължаваме промяната" - бе отговорът.

На въпрос защо тогава ГЕРБ и ДПС просто не свалят кабинета, особено на фона на всекидневните обвинения, че от ПП-ДБ обслужвали руските интереси, че изпълнителната власт не се справя и пр., и пр., основен рупор на които са Борисов, Добрев и Делян Пеевски (ДПС), председателят на енергийната комисия в парламента отвърна:

"Сигурно и това скоро ще стане."

"Може би ще се случи скоро."

Последва поредица от питания защо не сега, на което Добрев успя да отговори с "Борисов е прекалено търпелив".

-  От добрина е?

- Да, от добрина. От нас да мине - и затова още са на власт.

А "Демократична България" знае ли, че ще участва в правителство с ГЕРБ и ДПС, но не и с ПП, с която е в коалиция - последва нов въпрос, казан с ирония. На него Добрев не отговори, а атакува - защо ДБ се била подписала под текст, даващ, според него, монопол на "Лукойл".

Така разговорът приключи с обобщението, че кабинетът "от нас да мине" скоро можело да бъде свален от подкрепящата го ГЕРБ. 

Но пък по разпореждане на Борисов активът на партията щял да подкрепя ПП-ДБ при балотажите идната неделя, в т.ч. в София, ако собственият й кандидат не стигне до такъв.