"Продължаваме промяната-Демократична България" призова председателя на Народното събрание, който е от ГЕРБ - Росен Желязков, да не свиква в петък заседание, както анонсираха вчера от ГЕРБ и ДПС. Причината - то ще се използва за предизборна агитация в последния ден от кампанията преди гласуването за местна власт в неделя.

Днес съпредседателите на парламентарната група Атанас Атанасов и Кирил Петков, както и група депутати, дадоха кратък брифинг. На него те призоваха темата с дерогацията, данъците от "Лукойл" и компенсацията за потребителите да бъде поставена на масата експертно, като подчертаха, че има доста неясноти в проекта на законови изменения, получени късно вчера от ГЕРБ и Движението. Там, например, не личало двете партии да предлагат някъде 73-те стотинки за литър гориво, за които вчера говореха, че трябвало от вторник всеки гражданин на бензиноколонката да получи като отстъпка заради свръхпечалбите на бургаската рафинерия.

Според плана на ГЕРБ и ДПС в петък парламентът трябва да отхвърли ветото на Закона за енергетиката, наложено от президента Румен Радев преди седмица, за да се отпуши възможността държавата да си прибере данъците от "Лукойл". Според двете партии това автоматично означавало компенсация за крайните потребители. Според ПП-ДБ обаче това може да се случи едва след събирането на средствата до края на годината, както и след като се изработи механизъм за това как ще става компенсирането.

"Това прекъсване на работата на парламента беше по предложение на Бойко Борисов. Приехме аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за спекулации. Няма никаква пречка това да се случи първия ден след втория тур."

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Темата "Енергетика" в този момент, така поднесена популистки, е малко прах в очите на хроата. Ние не трябва да допускаме това. Снощи получихме първоначалните текстове, те не бяха изчистени. Те явно са написани "на коляно". В тези текстове нямаше нищо за тези 73 ст. Г-н Борисов казваше, че когато моето правителство падне бензинът ще падне с левче. Малко сме се наслушали на такива популистки изказвания", добави съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Трогателно е, че тези които до онзи ден плющяха карти с шефовете на "Лукойл" и си пиеха уискито с тях, днес са най-големите борци срещу руското влияние на "Лукойл" в България. Те ("Лукойл" - б.р.) дължат много повече, още от 2007 г. Трябва да си отговорим на въпроса кога и тези пари ще бъдат върнати Те бяха натрупани по времето на тези, които критикуаха и ни обвиняваха, че не сме достатъчно остри с "Лукойл", пък заяви депутатът Ивайло Мирчев.