Насроченото за утре по искане на ГЕРБ и ДПС извънредно заседание на Народното събрание е обречено на провал. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви днес, че народните представители от партията й няма да се явят. Това означава, че няма да има кворум за провеждането на заседанието, чийто дневен ред е повторното гласуване на Закона за енергетиката след наложеното му президентско вето.

ГЕРБ и Движението срещнаха подкрепа само в лицето на "Има такъв народ".

ГЕРБ има 69 народни представители, ДПС - 36, "Има такъв народ" - 11. Това прави общо 116 депутати, а за кворум при откриване на заседанието са нужни поне 121.

Както е известно, ГЕРБ и ДПС твърдят, че след като ветото бъде преодоляно, още идният вторник гражданите ще започнат да получават по 73 стотинки отстъпка на всеки литър гориво. От "Продължаваме промяната-Демократична България" вече многократно обясниха защо това е нереалистично и дадоха заявка, че няма да участват в предизборна кампания от парламентарната трибуна - и то ден преди вота в неделя. "Няма да отидем, защото ние ясно заявихме, че българските народни представители не могат да бъдат привиквани като кученца на каишка. И особено пък от страна на ДПС и Делян Пеевски", каза и лидерът на "Възраждане" Костадин Косдатинов пред БНР.

"Няма да го направим, не замо защото сме във ваканция, а защото и принципно сме против - няма да сме златният пръст на Бойко Борисов за античовешките отношения", даде заявка Нинова, като БСП принципно е против записаната в закона либерализация на енергийния пазар за битовите потребители с мотива, че тя ще оскъпи енергоресурсите за хората.

От думите й се разбра, че народни представители от левицата са получавали обаждания от инициаторите на заседанието.

"Искам да предупредя няколко души: Спрете да звъните на депутатите на БСП, трябват ви 5 гласа, аз ви гарантирам, че от БСП няма да получите нито един!", заяви Нинова, но не назова кой кого е търсил.