ГЕРБ и ДПС трябва да се научат, че когато кажем "не", това е "не".

Това каза пред Нова ТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Така той се аргументира защо депутатите от "Продължаваме промяната-Демократична България" няма да присъстват на утрешното заседание на парламента.

"Няма да участваме в предизборния цирк, няма как да ни накарат", заяви Петков.

Според него между ГЕРБ и ДПС започва да има консолидация, каквато има между "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Те може би се чувстват по-силни, когато са заедно. Те правят същата консолидация", каза Петков.

На въпрос какъв точно фактор е Делян Пеевски в управлението той отговори:

"Аз нямам проблем, когато едни хора си правят PR за реформи, в които вярвам. Как толкова години успяват да се задържат? Добри са в PR-а. В петък искат да направят предизборен цирк. Ние няма да участваме". (Визира се насроченото по искане на ГЕРБ и ДПС извънредно заседание на парламента).

Петков заяви, че ако "Продължаваме промяната - Демократична България" се представи по-добре от ГЕРБ на местните избори, няма да иска промени в управляващата коалиция.

Според Петков темата за "Лукойл" се повдига сега от ГЕРБ, за да не се говори точно преди местните избори за проблемите с инфраструктурата, тротоарите и детските градини в градовете.

"10 години назад, по времето на ГЕРБ, "Лукойл" плати нула данък печалба. Първият път, когато плати данък печалба, беше по време на нашето правителство", посочи Петков.

Той заяви, че подкрепя идеята да се подопомагат хората чрез пари, платени от "Лукойл", но това не може да стане "урбулешката, на коляно".

"Самите "Лукойл" мисля, че може би дългосрочно, ако войната остане, имат проблем с намирането на нефт, който не е руски. Дерогацията изтича. Има пазарни сили, които ги карат да мислят за алтернативи. Те почти изцяло работят с руски нефт", посочи още.

Така всъщност Петков коментира възможността "Лукойл" да смени собствеността си. Той обаче допълни, че това би била сериозна инвестиция, която може да се направи от международен инвеститор.

"За нас е важно да има прозрачни средства. Да не се появи поредна Гинка отнякъде", каза Петков.

Припомняме, че наскоро "Лукойл" отрече да търси купувач - в отговор на твърдение на финансовия министър Асен Василев.

Пеков заяви още, че МВнР трябва да засили дейността си по отношение на Шенген, но допълни, че това е само препоръка. А не атака срещу Мария Габриел като отговор на атаките на ГЕРБ и ДПС към Асен Василев, например.

"Те ако искат да използват Делян Добрев да си измисля някакви левчета, ние искаме да доведем България в Шенген, програмата да бъде изпълнена.

"Ако не сме част от Шенген през декември - трябва да се опитаме януари, февруари", каза още Петков.

Според него Васил Терзиев ще бъде новия кмет на София, а "Продължаваме промяната - Демократична България" има шанс за кметове в 85 населени места.