Ще има ли кворум в парламента, за да се проведе извънредно заседание утре? Това е въпросът, след като днес стана ясно, че "Продължаваме промяната-Демократична България" няма да участва в заседанието. От "Възраждане" също заявиха, че няма да дойдат в парламента.

"Няма да отидем, защото ние ясно заявихме, че българските народни представители не могат да бъдат привиквани като кученца на каишка. И особено пък от страна на ДПС и Делян Пеевски", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Косдатинов пред БНР.

"Разбира се, че ще отидем на извънредното заседание в петък, защото работата на депутатите е в Народното събрание. Не е да се мандахерцат из страната на предизборна кампания за местни избори. Още повече, че ние като парламентарна група бяхме против тази, на практика противозаконна, ваканция, която се гласува от този парламент", даде заявка обаче председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ГЕРБ има 69 народни представители, ДПС - 36, "Има такъв народ" - 11, има и един депутат, който не членува в парламентарна група. Това прави общо 117 депутати, а за кворум при откриване на заседанието са нужни поне 121.

БСП се очаква да реши днес. Така на практика, ако социалистите също се откажат да участват, то кворум няма да има.

В дневния ред е ново обсъждане на ветото на президента, наложено върху промените в Закона за енергетиката, с което ГЕРБ и ДПС, които настояват за заседанието, смятат, че след като бъде преодоляно, още идният вторник гражданите ще започнат да получават по 73 стотинки отстъпка на всеки литър гориво. От ПП-ДБ вече многократно обясниха защо това е нереалистично и дадоха заявка, че няма да участват в предизборна кампания от парламентарната трибуна - и то ден преди вота в неделя.

В програмата е и първо гласуване на промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са народните представители Делян Добрев (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС).

Енергийната комисия вчера отхвърли ветото на президента и прие промените в закона.