Клубовете от Саудитската Про Лига (СПЛ) са похарчили 957 милиона долара през летния трансферен прозорец, който затвори вчера, 7 септември, съобщава компанията "Делойт", цитирана от БТА.

С това саудитците изпреварват четири от петте водещите първенства в Европа, изоставайки само от английската Висша лига. И казват, че това е само началото. То бе поставено с привличането на Кристиано Роналдо в първите дни на годината.

Пет водещи клуба в страната практически са собственост на Суверенния фонд на СА, който щедро ги финансира. Друга инвестиционна структура налива пари в останалите от СПЛ.

"За първи път от 2016 г. първенство извън челните пет харчи повече пари от което и да било от тях. Европейският футбол продължава да бъде водещ на международната сцена, а сега парите за трансфери в Саудитска Арабия ще бъдат пренасочени към инфраструктура", пише Изи Рей от "Делойт".

Най-много похарчиха "Ал Итихад", "Ал Ахли", "Ал Насър" и "Ал Хилал". 

Последният направи най-големия удар на пазара с привличането на Неймар от "Пари Сен Жермен" за $90 милиона. В клуба играят още Александър Митрович, Калиду Кулибали, Рубен Невеш и Сергей Милинкович-Савич.

"Ал Итихад" взе страхотно трио в лицето на Карим Бензема, Нголо Канте и Фабиньо, а "Ал Насър" на Кристиано Роналдо се подсили с Отавио, Садио Мане, Емерик Лапорт, Марчело Брозович и Алекс Телеш.

"Ал Ахли", който е новак в елита, успя да привлече Габри Вейга, Рияд Марез, Роберто Фирмино, Едуар Менди, Алан Сен-Максимен и Мерих Демирал.

"Ливърпул" успя да удържи положението и отказа оферти от 150 и 170 милиона за Мохамед Салах. А в последния ден не бе осъществен трансфер На Джейдън Санчо от "Манчестър Юнайтед". Лео Меси отказа доста рано и отиде в САЩ, а Килиан Мбапе ясно даде да се разбере, че иска да продължи в Европа.

Въпреки това в кралството едва ли са недоволни. В началото на трансферния период изглеждаше, че там отиват най-вече залязващи звезди, но като се тегли чертата, виждаме, че не е така. Има достатъчно играчи в разцвета на силите си.

И да, това е само началото, защото пари в Саудитска Арабия има предостатъчно.