Роберто Манчини стана национален селекционер на Саудитска Арабия, съобщиха световните агенции, позовавайки се информация на футболната федерация в Рияд. Договорът е до 2027 г. Италианецът ще получава по 25 милиона евро на година. Отделно са предвидени бонуси.

Дебютът му ще е на 8 септември срещу Коста Рика.

Назначението става факт точно две седмици, след като Манчини напусна националния отбор на Италия. Това бе изненадващ ход от страна специалиста, който през 2021 г. направи "скуадра адзура" европейски шампион и държи рекорд от 37 поредни мача без загуба начело на национален тим.

Не успя обаче да класира "сините" на Световното в Катар и въпреки това тогава запази поста.

При напускането си Манчини обяви, че всъщност е бил принуден да го направи, тъй като шефовете на федерацията направили така, че да го провокират. Те кадрували в екипа му, назначавайки треньори, които не е одобрявал.

Преди десет дни Манчини бе заменен от Лучано Спалети, който направи "Наполи" шампион и напусна веднага след това. Спалети искаше да си почине от футбола за една година, но офертата от федерацията промени намерението си.

 58-годишният Роберто Манчини е работил преди това във "Фиорентина", "Лацио", "Интер" (Милано), "Манчестър Сити", "Галатасарай" и "Зенит".

Той става поредното голямо име, което отива в Саудитска Арабия това лято.