Вчерашната украинска атака с дронове в окупирания от Русия Крим е била насочена срещу логистична база на руските войски в западната част на черноморския полуостров, предаде ДПА, цитирайки съобщения в медии в страната.

В атаката, която бе извършена през нощта на петък срещу събота срещу база край Евпатория, са били използвани 17 дрона, съобщава вестник "Украинска правда", като се позовава на източници от Украинската служба за сигурност (СБУ). По предварителна информация "десетки окупанти" са били убити или ранени. Унищожено е и оборудване, пише вестникът. Точният размер на щетите обаче все още се разследва.

Агенция ДПА отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на информацията от независими източници.

Бе съобщено, че руската противовъздушна отбрана е била активирана над части от Крим в петък вечерта. По данни на министерството на отбраната в Москва руските сили са отблъснали 20 украински безпилотни самолета.

"Предотвратената терористична атака" не е причинила нито жертви, нито щети, съобщи министерството вчера сутринта, цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС. Тази информация също не е била проверена от независими източници.

В друго свое съобщение руското министерство на отбраната заяви, че днес е свалило украински дрон в Белгородска област, близо до границата със Североизточна Украйна. В информация на ТАСС се твърди, че дронът е бил свален в 04:00 ч. сутринта местно време, като се посочва, че няма щети или жертви.

Украинските граничари напомнят на Русия, че Змийският остров отново е техен

Украинските граничари поставиха нов знак на Змийския остров този уикенд, припомняйки първите часове на руската инвазия, когато военен от стратегическото черноморско поделение се опълчи на ултиматума на руски военен кораб да се предаде, предаде Ройтерс.

„Следващият граничен знак ще бъде поставен на нашия украински Крим след освобождаването му от силите за отбрана на Украйна“, каза мъж с униформа, застанал пред стълб, боядисан в националните цветове синьо и жълто, във видео, разпространено във „Фейсбук“.

То беше публикувано късно снощи от началника на граничната служба Сергий Дейнеко.

Малкият Змийски остров стана синоним на украинската съпротива в първите часове на инвазията на 24 февруари 2022 г., когато руски офицери от флагманския кораб на Черноморския флот „Москва“ се обаждат по радиото на разположените там украински граничари и им нареждат да се предадат, ако не искат да умрат.

Един от тях отговаря по радиото: „Руски военен кораб, върви на майната си."

Фразата се превърна в национален лозунг, изписан на украински билбордове, тениски и на пощенска марка.

Стратегическият остров гледа към морските пътища, водещи към Одеса, главното черноморско пристанище на Украйна.

На 14 април 2022 г. две украински ракети удариха „Москва“, най-големият военен кораб, потопен в битка от 40 години. Русия съобщи, че при инцидента е загинал един моряк.

Според западни експерти около половината от екипажа, наброявал към 450 души, е загинал в морето.

На 30 юни Русия напусна Змийския остров, след като понесе тежки загуби, опитвайки се да го защити. Москва нарече оттеглянето си пореден "жест на добра воля".

Русия все още държи територия в източна и южна Украйна. Украйна обаче продължава напред с контраофанзивата си и вчера обяви, че е постигнала по-нататъшен напредък.

„Историческата справедливост е възстановена“, написа Дейнеко във „Фейсбук“. "Украйна със сигурност ще победи!!!"