Украинските войски са успели да направят успешен десант до село Казачи лагери на окупирания от Русия ляв (източен) бряг на р. Днепър в Херсонска област, като са се възползвали от отслабване на руската отбрана в този район. Това пише в новата си фронтова сводка вашингтонският Институт  за изследване на войната (ИИВ). Тя отразява развитието на бойните действия на 8 август т.г.

Институтът посочва, че рейдът е бил ограничен и не е ясно дали на украинските сили се е удало да установят дълготрайно присъствие в този участък.

В десанта са участвали седем украински катера, като във всеки от тях е имало шест-седем войници, отбелязва сводката, като се позовава на руски военни кореспонденти. 

След това украинците са пробили руската отбрана и са навлезли на около 800 метра в дълбочина.

Един от руските военкори пише, че неотдавна руското командване е преместило "подготвена групировка" от десантчици от района на Казачи лагери в Запорожка област и ги е заменило с новомобилизирани руснаци от неуточнено подразделение, като по този начин е отслабило руската отбрана в тази отсечка от фронта.

Назначеният от Русия главен администратор на Херсонска област Владимир Салдо е омаловажил мащаба на събитието, заявявайки, че огънят на руската артилерия е отбил атаката и че няма украински войници близо до Казачи лагери.

ИИВ обаче сочи, че мнозинството от известните руски "военкори" твърдят, че на украинските сили все пак се е удало да осъществят тактическа "изненада" и да слязат на източния бряг в Херсонска област, преди да въвлекат руските войски в престрелка със стрелково оръжие. Експертите на института предполагат, че Салдо целенасочено се е опитвал да опровергае информацията за украинско присъствие в този район, за да предотврати паника в руското информационно пространство. 

Карти от космическото наблюдение на НАСА от последните 24 часа в този район изглежда потвърждават, че там са се водили значителни бойни действия които вероятно са били предшествани или съпровождани от артилерийски огън. Към края на деня много руски източници са обновили публикациите си, съобщавайки, че окупаторите запазват контрола си над Казачи лагери, изтласквайки украинските сили обратно до бреговата линия и че в крайбрежните райони близо до това и други села се водят престрелки с леко оръжие.