Руснаци ограбват наводнени селища в окупираната територия на Херсонска област, предаде Униан, цитирайки данни на Центъра за национална съпротива. 

"Сега голямата вода започва да се оттича и местните жители искат да се върнат по домовете си. Руснаците обаче затвориха входовете на тези села и градове и активно ограбват домовете им. По-специално такава е ситуацията в село Большая Кардашинка в Скадовски район. Руснаците ограбват дори домовете, в които са останали хора."

Под карантина е поставен сериозно пострадалият от наводнението град Гола Пристан, предаде "Медуза". Според цитирани от медията доброволци той е бил затворен за влизане и излизане. Затова е невъзможно да се прехвърли хуманитарна помощ отвън. 

Доброволците се опасяват, че тази мярка е свързана с предполагаемо големия брой жертви. Официално руските власти съобщиха за осем загинали на левия бряг на Днепър. Според доброволци стотици жители на наводнените райони са безследно изчезнали.

Украйна евакуира над 100 души от окупирания ляв бряг на Днепър. Въпреки руския обстрел

Над 100 души са били евакуирани от окупирания ляв бряг на Херсонска област, въпреки руския обстрел. Това съобщи губернаторът на Херсонска област Oлександър Прокудин.

"Двама мъже бяха спасени от ада, който нашествениците устроиха на левия бряг днес. Бягайки от наводнението, те се покатериха на дърво, където бяха намерени и евакуирани на десния бряг. Сега са в болница, диагностицирани са с хипотермия...

Днес от левия бряг успяхме да изтеглим 112 души, от които 54 жени и 7 деца".

Според Прокудин ситуацията в Херсонска област е много тежка, тъй като окупаторите искат да осуетят спасителната операция в региона и безмилостно бомбардират територията.

"Днес терористите откриха огън по три лодки, които спасяваха 21 души от наводнения ляв бряг. Почти всички бяха възрастни и трудноподвижни хора. Трима души бяха убити, още 10 бяха ранени, двама от които служители на реда", посочи Прокудин.

По думите му площта на наводненията е намаляла наполовина - сега покрива 77 квадратни километра. Наводнени остават 46 населени места: 32 на десния и 14 на левия бряг.