Вече е в ход разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски обяви, че през последните дни „представители на МНС са посетили Херсонска област“.

„Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски.

Президентът посочи, че е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Украинските власти казаха, че трима души са били убити вчера при руски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски съобщи, че украинските спасителни екипи са евакуирали около 4000 жители от засегнатите зони – включително от райони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Същевременно губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин разказа пред БНТ за ситуацията в региона след бедствието. По думите му над 16 000 души в 80 населени места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка".

"Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия".

Под вода са 34 населени места, разказва Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са изцяло потопени. В Херсон най-тежко са пострадали 210 жилища.

БНТ: Как минава евакуацията на хората?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: В района тече спасителна операция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в беда заради руските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души.

БНТ: Има ли зелен коридор за хората на територията, контролирана от Русия?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Няма зелен коридор, за съжаление. На левия бряг положението е много критично. Окупаторите изгубиха ценното време на хората с приказки, че всичко е наред и сега не бързат да помагат на пострадали от водната стихия, която се случи по тяхна вина.

Първо, в началото изобщо не дадоха възможност да се качат на лодките и отнеха лодките от хората, това е ужасно. Сега дори не е ясно колко пострадали хора има на окупираната територия, вероятно са стотици. Ужасна ситуация, те продължават да стрелят, когато хората се опитват да се спасят от тази стихия.

БНТ: Как реагират международните организации?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Цялото централно правителство, президентът на Украйна Володомир Зеленски, ние на местно ниво, водим диалог със световната общност, за да се включат в спасяването на нашите хора, които са заложници на левия бряг, контролиран от Русия. Все още няма резултати, но се надяваме международните организации да помогнат.

БНТ: Колко хора и населени места са изложени на риск?

Александър Прокудин, губернатор на Херсонска област: Над 80 населени места, 16 000 жители на десния бряг и 20 000 във временно окупираните територии са в рисковата зона.

Пред БНТ говори и екологът от Одеса Владислав Балинский:

"Водата в язовир Каховка вече е под критичното ниво на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Сега вече може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море.

Има плуващи острови от боклук, в които има огромно количество отломки. Виждал съм такива снимки. Правят ги хората, които живеят там", раказва той.

БНТ: Какви последствия за акваторията на Черно море ще имат тези замърсявания?

Владислав Балинский, еколог: Не е възможно в момента да се направи оценка на мащаба на тази екологична катастрофа. Засегнати са огромни територии и вследствие на това се е променил ландшафтът на засегнатите територии. Наводняването на тези земи е много опасно – това е очевидно.