Взривът на Каховската Водноелектрическа Централа (ВЕЦ) вероятно ще спре напълно питейната вода в окупирания Крим, твърди последният доклад на британските военни разузнавателни служби. 

Севернокримският канал, който осигурява вода на Крим, е напълно зависим от доставките от язовир "Каховка". Възможно е притока на вода в канала да бъде спрян напълно, като резултат на взривяването на ВЕЦ. Това би довело до сериозен дефицит на прясна вода в Херсонска област и Северен Крим.

Въпреки това, руските власти най-вероятно ще предприемат необходимите мерки за осигуряване на вода за населението в първоначален период. Те планират да използват вода от алтернативни резервоари, да пробият нови кладенци и да доставят бутилирана вода от Русия. Въпреки това, е възможно да бъдат наложени ограничения върху потреблението на вода.

Този сценарий може да доведе до сериозна санитарна криза и по-висок риск от разпространение на заболявания, особено за жителите на крайбрежието на река Днепър, където контролът е разделен между руските и украинските военни сили, отбелязват източници от британските разузнавателни служби.