Руската офанзива в Украйна е подчинена на капризите на един военнопрестъпник - шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин.

След като месеци наред бизнесменът се тупаше по рамото за превземането на Бахмут, на 4 май той заплаши, че ще изтегли войските си от града в полунощ на 10 май.

И докато по-рано враждата му с официалните лидери на руската армия - военния министър Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов - протичаше чрез закодирани съобщения и намеци в "Телеграм", то Пригожин вече открито ги ругае.

С канонада от хомофобски обиди "диригентът" обвини двамата командири, че подлагат "музикантите" му на "снаряден глад", заради който търпят тежки загуби. В осемте месеца, през които "Вагнер" постепенно настъпваше към Бахмут, единствената кървава константа бе "метър за войник". И така умножено по хиляди. Но докато по-рано в "месомелачката" бяха пускани предимно затворници, то сега си отиват най-елитните бойци, развили уменията си в дългогодишна служба за фракцията из Африка и Близкия изток.

Пригожин, заслепен от властта и славата, които успешните походи в Украйна могат да му донесат, най-накрая започна да усеща цената на войната. Затова зачестиха шоу програмите му по "Телеграм", в които ту се представя за победоносен завоевател, ту за изоставения последен самурай на Русия. 

Така заплахата му, че ще напусне Бахмут не бива да ни изненадва. Нито публикуваното на 7 май уверение, че е получил исканите от него боеприпаси и че ще остане в града.

Дали действително руското министерство на отбраната е задоволило нуждите на "Вагнер"? Или ситуацията със снарядите остава все така сложна, но Специалния Пригожин просто иска да е в центъра на вниманието и никога не е обмислял сериозно да напусне града?

Трудно можем да открием истината. Москва мълчи.

По-интересното е, че Пригожин е единствената влиятелна личност извън затворите на Русия, позволяваща си публично да обижда Шойгу и Герасимов, които де факто са на едно стъпало под Путин. Това е така, защото Русия е жадна за победа, каквато и да е, в скъпоструващата офанзива. Единственият украински град, който на този етап може да бъде окупиран, е Бахмут. Пълното му завладяване е невъзможно без "Вагнер".

Затова въпреки че с поведението си шефът на групировката унижава Кремъл и цялото президентско войнство, Пригожин остава недосегаем.

Именно това го прави Специален.

"Кинжал" и поредният разбит мит

На 4 май украинската противовъздушна отбрана свали за пръв път хиперзвукова ракета "Кинжал", благодарение на пристигналата наскоро американска зенитна система "Пейтриът". 

Свалянето на "Кинжал" е пореден удар срещу Русия, която през 2018 г. определи оръжието като "ракета-чудо", което не може да бъде отразено от вражеските отбранителни системи. Както обаче обяснява военният експерт Тайлър Рогоуей, "Кинжал" е адаптация на влезналата в експлоатация през 2006 г. системата земя-въздух "Искандер", с тази разлика, че ракетите се изстрелват от изтребители. 

"Кинжал" разполага с по-голям обсег, но по същество е "квази" балистична ракета, с каквито "Пейтриът" може да се справя, твърди Рогоуей.

Свалянето на "Кинжал" трябва да е и сигнал за Европа. Русия зачести употребата на хиперзвуковите си ракети през последните месеци колкото за военни, толкова и за политически цели. Така тя демонстрираше на страните от Стария континент, че разполага с оръжие, срещу което нямат отговор. Но ето, че поредният мит за величието на руската армия бе разобличен. 

Славата е за Украйна. Украинците отново доказаха способността си за отрицателно време "да хващат цаката" на комплексни западни системи като "Пейтриът" и да ги използват ефективно срещу агресора.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава военният експерт Алексей Леонков (не го бъркайте с починалия през 2019 г. съветски космонавт Алексей Леонов), на когото вече му е писнало Русия да извършва само обикновени диверсии. 

"Ако говорим за сериозни отношения, тогава по време на конфликт преминаващият океанографски плавателен съд е предимно фокусиран върху изследването на топографията на океанското дъно, което постоянно се изменя. И ако нещо пристигне във Великобритания като провокация, това ще бъде дрон, наречен "Посейдон" (руско ядрено торпедо, което при удар може да създаде радиоактивни вълни с височина до няколкостотин метра и да залее крайбрежни градове). Но той ще пристигне втори..."

В този момент водещият на пропагандното предаване "Место встречи" прекъсва Леонков и му припомня, че тогава "ще настъпи краят на всичко".

"Той ще пристигне втори. Първо ще прелетят ракети. Защо ни е да затваряме станции или да режем кабели?"

Във войнствено настроение е и специалистът в сферата на сигурността и "сребърен медалист" за тази седмица Юрий Кнутов. За разлика от Ленков, той иска първо да тества как ще реагират руските съюзници при употреба на ядрено оръжие. Дори вече има набелязана цел.

"За съжаление, истина е, че Западът, САЩ са се договорили с Китай и Индия, че ако действително използваме тактическо ядрено оръжие и има много жертви, тогава тези две страни, Китай и Индия, ще ни обърнат гръб. Има такава информация, поне в западните медии. Трудно ми е да я съдя обективно, но има една територия с почти никакво население. Говоря за Закарпатия, която свързва Полша със Западна Украйна. Там има девет прохода, транспортни артерии, мостове, тунели и т.н., където никой не живее. И не става въпрос за ескплозии с мощност от 20 килотона, както при Хирошима и Нагасаки. Ами един, два, три килотона. Разбира се, те могат успешно да разрушат това, което конвенционалните оръжия не могат".

Дори да приемем, че Китай и Индия могат да си затворят очите за подобно престъпление, Русия със сигурност ще загуби най-верния си съюзник в Европа - Унгария. В Транскарпатия има голяма популация от етнически унгарци.

"Златото" грабва военният публицист Владислав Шуригин. Той е "гълъб на мира" в сравнение с подгласниците си. Не че Шуригин не желае да отмъсти за атаката с дрон срещу Кремъл. Но иска да действа по-елегантно и да удари врага право в сърцето му.

"В този случай аз съм милитарист, както винаги, и реакцията на нашето външно министерство ми създава зъбобол. (...) Мисля, че ако след седмица някоя негърска група като "Зелените пантери" (вероятно визира "Черните пантери") удари Белия дом, тогава това ще бъде правилната реакция. Всичко останало е само приказки", обяснява писателят и уточнява, че няма нужда извършителите да са проруски настроени. "Нека бъде група, която отмъщава за столетията робство над африканците. Когато видят, че покривът (на Белия дом) им гори, тогава ще помислят повече над това как да контролират украинските си кучета".