Изглежда собственикът на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е получил обещание за доставка на боеприпаси и наемниците му ще останат в Бахмут, пише УНИАН, като цитира съобщение на пресслужбата му.

Преди два дни Пригожин обяви, че ще изтегли на 10 май бойците си от града, защото военните бюрократи са спрели доставките на снаряди.

Помощта за „Вагнер“ била осигурена от руския генерал Сергей Суровикин.

„Обещават да ни дадат боеприпаси и въоръжение, колкото са ни нужни, за да продължим действията си. Кълнат се, че по фланга ще ни бъде доставено всичко необходимо, за да не ни отреже противникът. Казват ни, че ще можем да действаме в Бахмут, както смятаме за нужно“, обявява в аудиосъобщение Пригожин.

И обяснява, че на помощ му се притичва Суровикин „като човек, който ще взима всички решения за бойните действия на ЧВК „Вагнер“ във взаимодействие с Министерството на отбраната на Русия.

„Суровикин е едиинственият човек с генералска звезда в армията, който умее да воюва. С такава звезда няма нито един друг разумен човек“, смята лидерът на „Вагнер“.

Какво са случи дотук

На 5 май Евгений Пригожин обяви, че неговите наемници напускат Бахмут на 10 май заради катастрофален недостиг на снаряди. В изявлението си той жестоко нахока руското военно министерство.

Веднага след това услугите си да продължи бойните действия в Бахмут предложи чеченският лидер Рамзан Кадиров - неговият батальон „Ахмат“ можел да замени „Вагнер“.

Идеята му бе посрещната добре от Пригожин. Той обяви, че е готов да предаде позициите на "вагнеровците" на чеченците. Това можело да стане незабавно, защото хората на Кадиров вероятно разполагат с всички необходими ресурси.

Днес Кадиров дори написа писмо на Путин в тоя дух.

Междувременно вчера Русия засипа Бахмут със запалителни бомби и подпали пожари в северозападната част на града, където са дислоцирани украинските сили.