Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев, ме подсети за един страничен проблем, който на пръв поглед е бюрократичен (стикерите за годишен технически преглед), но има отношение към сигурността.

(Борислав) Сарафов каза, че за да бъде активиран в точния момент, е трябвало да има визуален контакт към мястото.

Това не е задължително, заради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена. Едва ли е такъв случаят, но такава възможност съществува (ако НСО слагат стикери, което следва от наредбата за ГТП).

Когато настоявах Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да премахване стикера с чип, посочих и проблеми със сигурността, тъй като стандартът използван за записване на информацията в чипа не е предвиден за тези цели. Това позволява неоторизирано четене на поне част от данните (а има вероятност и на всички данни), което улеснява различни престъпни дейности - тогава дадох пример с автокрадци, но има всякакви други рискове, вкл. разузнавателни, когато има лесен за отдалечено четене чип с немалко информация.

Затова в проект на изменение на Закона за движението по пътищата, който внасяме тази седмица, предвиждаме отпадане на стикера (или по-точно, въвеждането само със закон, което ще обезсили наредбата, с която е въведен)

---

Бел. ред. - мнението на Божидар Божанов, депутат и бивш министър на електронното управление, препубликуваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

А ето и обяснението, което се дава на официалния сайт на СБА, още когато новите стикери излязоха:

На пръв поглед, новият стикер няма да предоставя много информация, от него ще може да бъде видяна само екогрупата, в която попада колата, регистрационния номер и датата на прегледа. Но стикерът е с чип, който съдържа много повече данни. Местната власт ще има достъп единствено до регистрационния номер и екогрупата. Чипът обаче ще съдържа и криптирана техническа информация за автомобила, до която достъп ще имат в МВР, пунктовете за ГТП и ИААА.