В този си вид проектоправителството на ПП-ДБ, обявено по-рано днес, е неприемливо за ГЕРБ. Това стана ясно от първия коментар на Бойко Борисов, който е в Разград.

"За нас е неприемливо, когато кабинетът е строго партиен. След като Асен Василев участва  в него.

Но от друга страна това е хубаво, че носят отговорност. Ако в шаблона се намерят места за можещи наши експерти за министри, може и да се случи", обяви лидерът на ГЕРБ.

Преговорите по програмата обаче щели да продължат.

"Не е коректно да сложат Николай за премиер, а Василев за вице. Ако скритият премиер е Асен Василев, по-добре да стане премиер", продължи той.

Според Борисов в предложения състав имало няколко фигури, за които не можел да каже лошо - на отбраната (Тодор Тагарев - бел. ред.), на околната среда (Юлиан Попов).

"В два поредни избора народът е казал, че не могат да управляват самостоятелно. Акад. Денков казал, че ще проговарят с всички партии. Те освен мен други приятели нямат - пожелавам им успех", обяви още лидерът на ГЕРБ.

По думите му, в този вид на предлагания от ПП-ДБ кабинет подкрепа няма как да има.

"Първо са втори, а и малко се издадоха днес - тези разговори за подкрепа с другите партии", каза той.

Борисов благодари на президента, че давал още време преди връчването на първия мандат. (Днес Радев отказа да каже кога ще стане това, само че ще е"скоро").

Все пак той обяви: "Не казвам нито не, нито - да" за кабинет, защото знаел, че е нужно редовно правителство "в този хаос, в тази нарастваща миграция, престъпност, хората - по-обеднели". А и след три месеца резултатът щял да е същият, но никакъв Шенген и еврозона няма да се случат, по думите му.

"Поздравявам Кирил Петков. Но само Асен Василев, ако са го пуснали, това е или голямо доверие, или капан. Основните упреци бяха към него.

Имаме още да разискваме по още няколко важни сегмента в програмата. Преговорите няма да ги прекъсваме", каза в крайна сметка Борисов.

Той бил нетърпелив да види как от ПП-ДБ ще преговарят с ДПС, с БСП, със Слави Трифонов, как "Възраждане" ще ги подкрепи.

"Ще положим всички усилия с първия мандат да направим едно голямо и силно правителство. Така, както са ги предложили, няма да стане. Пожелавам им успех", заяви още той.

За Гешев: Съчувствам му, но реформата трябва да продължи

"Атентат, срещу който и да е човек, е зловещо нещо", коментира Борисов случая с взрива край автомобила на главния прокурор Иван Гешев.

"Аз бях потърпевш, знаете - Цветелина я взривиха навремето, и знам какво изпитва семейството му. В случая, това е акт, който може да застраши не само главния прокурор и семейството му, но и някой случаен човек. Осъждаме този акт", продължи той.

"Създаването на хаос, страх, при цяла система, държава. Това е грозно събитие, този антентат, който влачи лоши последствия срещу България", добави още в оценката си лидерът на ГЕРБ, като не пропусна да подчертае как до 2019 г. всичко е било добре с престъпност, миграция.

Това встъпление обаче беше за да обяви, че съчувствал на Гешев, но реформата ще продължи. И че двете събития нямат общо.

"Амбицират ни да довършим с колегите правната реформа. Двете събития нямат нищо общо.

Съчувствам му на него, на семейството му, особено пред децата... Това е чудовищен акт, но реформата на съдебната система в парламента ще продължи", изяви новите си реформаторски импулси депутатът Борисов.

После даде и допълнителен акцент - че все пак Гешев е бил в брониран автомобил, добре защитен.

"Насажда се страх на хората: след като могат да посегнат на главният прокурор, могат да посегнат на всички. Бил е в брониран автомобил и това го е спасило, доколкото разбирам", каза Борисов.

В коментара по темата той заключи, че след ГЕРБ са дошли две години хаос, връщане към 90-те и затова било още по-важно да има редовно правителство.

"Надявам се да подейства отрезвавящо на всички партии", обяви той по повод случката.