"Кирил и Асен трябва да се дръпнат назад. Аз се дръпнах, за да може да се направи един експертен кабинет и той да може да управлява 4 години. Мен имената не ме интересуват все още."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди старта на днешното пленарно заседание, като поводът бе тазсутрешната изява на съпредседателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" акад. Николай Денков, който спрегна имената на Кирил Петков и Асен Василев като проектоминистри. Първият като вицепремиер по еврозоната и Шенген, а втория като министър на финансите. Самият Денков пък от дни е спряган за (отново) проекто министър-пресдедател.

Както е известно, лидерът на ГЕРБ вече заяви, че той сам няма да е кандидат за премиер с мандата на партията му.

"И колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дам шанс да има правителство", заяви още Борисов.

И призова за отдръпване на лидерите, за да се направи експертен кабинет на базата на отговорността".

Борисов реши да акцентира върху бюджета, вместо върху имената.

"Аз никога не коментирам слухове, или писания, или информации от медиите. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена да ги чекират. При нас това нещо не е представяно, но има друго, което искам да коментирам и което всъщност е единствено важно: Ние заседавахме сутринта с колегите, виждаме един неправилен подход. Във вчерашния ден в Министерство на финансите разбрахме колко е тежко финансовото състояние на държавата и опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство, считам не само, че не е правилно, а дори подло. Освен това - безотговорно. И тогава президентът с пълно право може да ни нарече с всички имена - от шарлатани до безотговорници. Каквото иска да каже, все ще е правилно", посочи Борисов. 

И продължи:

"Днес ще получим бюджет. Бюджетът е основата на политиките, на каквото и да правите, с каквито и да е личности. Отговорност, включително на партиите, които не са в преговорите, които дружно в миналия парламент раздаваха пари, намаляваха данъци, трябва сега дружно да си понесем отговорност тук в парлламента. А не да върнем бюджета на МФ и да искаме те да ни го представят с 3% дефицит.

Това е опит Асен Василев да скрие провала на финансовата си политика. За това ние също имаме вина. Ние също сме вдигнали ръка и сме гласували за много от глупостите, които направиха предишните парламенти. Това направиха и БСП, и ДПС, и ИТН, и "Възраждане". 

След което се върна на личността на бившия финансов министър Василев. И на спрягания за МВР министър съпредседател на ДБ Атанас Атанасов. Въпреки че не коментираше медийни публикации.

"Ако считаме, че финансите на държавата са в добро цветущо състояние и този, който го е причинил трябва да получи награда и пак да е министър, е тема на разговор с колегите. Ако считаме, че е вярно това, което казвате - Атанас Атанасов, с всички служби на МВР, пюс службите ще са при Кирил Петков, това е неприемливо за нас."

"Естествено, че ще искаме хора от ГЕРБ" - отвърна Борисов на въпрос иска ли партията да има също министри в кабинета. "И като не искат да направят този компромис, ще продължим да работим по програмата, ще продължим да работим по бюджета и ще направим нещо добро за страната, поне да извадим възможността служебното правителство да се гърчи как без парламент да прави бюджет" - допълни.

Което идваше да каже, че отиваме на избори. Но все пак допълни, че ако имали съгласие с ПП и ДБ за бюджет и програма, можело да се изчистят от емоциите и да се разберат за имена. Обаче ако Петков и Василев не отстъпят, то тогава от ГЕРБ щели да настояват за своите хора, като Томислав Дончев, Делян Добрев.

Днешното изказване на Борисов се различава от вчерашното му. Тогава той заяви, че ако двете партии се разберат за програмата, дори Кирил Петков може да е премиер.