"Има заподозрени, не мога да изпадам в подробности обаче."

Това каза във вторник министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев на брифинг след съвещанието, която свика премиерът Гълъб Донев с участието и на министъра на правосъдието Крум Зарков, заместник главният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите, след инцидента с колата на главния прокурор Иван Гешев.

"Видът на взривното устройство не позволява да бъде поразен този автомобил."

На това наблегна още Демерджиев, който подчерта още, че колата, с която се движи Гешев, е превозното средство с най-добра защита на НСО. Ако главният прокурор е бил в обикновен, неброниран автомобил, тогава е щяло да има последствия. 

„В случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор“, отбеляза той.

"Нивото на сигурност на колите и охраната на НСО трябва да бъде завишено. Автомобилът на главния прокурор е с най-добра защита от колите на НСО.

Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с надеждни и модерни автомобили. Последният, който се ползва в момента, е на разположение на държавата от 2012 година, което е абсолютно недопустимо. Необходими са и съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица", каза още Демерджиев.

Той посочи, че ще се сформира работна група, която да обедини цялата информация от различните служби, за се избегнат подобни действия за в бъдеще.

Министърът не коментира дали има проблем в охраната от НСО.

"Има протокол за взаимодействие, няма данни той да не е спазен. Има много варианти да бъде проследен маршрутът на автомобила", каза само той.

(Клуб Z напомня, че медиите, близки до прокуратурата, вече говорят ефектно за "къртица" в НСО, която подавала информация за обвинител №1. Самият Гешев преди е казвал, че няма доверие на държавната служба за охрана, въпреки че брат му работи там, б.р.).

По думите на министър Демерджиев при взрива няма пострадали, тъй като нивото на защита на автомобила и високо и няма „директно попадение“ на осколки по него. 

"Не искам да давам подробности в тази посока. Не е бил сам - да", отказа отговор Демерджиев на въпрос - дали главният прокурор е пътувал със семейството си.

Информациите в тази връзка са противоречиви.

„Ние декларирахме, че всички служби за сигурност и всички оперативни служби в МВР ще използват пълния си ресурс, за да се стигне до откриване на извършителите, евентуално на поръчителите на този акт“, каза Иван Демерджиев.

Той увери, че всяка една заплаха към държавник, без значение на нейната степен на сериозност, се проверява от всички служби. 

Министърът допълни, че на днешната среща не е обсъждана смяна в ръководствата на службите и подчерта, че въпросът "не стои на дневен ред". 

"Ще се направи цялостен анализ, за да се подобри нивото на сигурност на всяко охранявано лице", повтори министърът.