Египет планирал тайно да предостави ракети на Русия. След разговор с високопоставени американски представители продал 155 милиметрови снаряди на Украйна. Това става ясно от изтекли документи на американските спецслужби, предаде "Вашингтон пост".

Миналата седмица американският вестник оповести, отново въз основа на "лийкнат" документ, че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси планирал през февруари да достави на руснаците до 40 000 ракети. Държавният глава наредил на подчинените си да запазят сделката в тайна, за "да избегнат проблеми със Запада", твърди се в документа.

Но новите данни, с които разполага "Вашингтон пост", сочат, че в началото на март Ас Сиси отказал да помага на Москва. Изпращането на ракети за руската кампания сериозно можело влоши отношенията с най-щедрия западен партньор на Кайро - САЩ.

Въпреки че е традиционен партньор на Русия в Близкия изток, Египет получава повече от 1 милиард долара военна помощ годишно от САЩ.

Според информацията на "Вашингтон пост" Ас Сиси не само отложил сделката с Москва, но и одобрил продажбата на 152-милиметрови и 155-милиметрови артилерийски снаряди на Съединените щати, които впоследствие били предадени на Украйна.