Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е наредил да бъдат произведени до 40 000 ракети, кото да бъдат тайно изпратени в Русия, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на изтеклите в социалните мрежи документи на американското разузнаване.

Строго секретен документ от 17 февруари 2023 г. обобщава разговорите между Ас Сиси и висши военни. В него се говори за планове за доставка на Русия на артилерийски снаряди и барут. В документа Ас Сиси инструктира служители да пазят в тайна производството и доставката на ракети, за да "избегнат проблеми със Запада". Документът цитира и министъра на въоръженията на Египет Салах ад Дин. Той казва, че руски служители са му казали, че са готови да „купят всичко“.

Говорителят на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд каза пред репортери, че "позицията на Египет от самото начало се основава на ненамеса в тази криза и задължението да се поддържа равно разстояние от двете страни".

Американски служител, пожелал анонимност, каза пред изданието, че Белият дом не знае да са извършвани такива доставки на оръжие. "Вашингтон пост" пише, че предоставянето на оръжия на руското правителство може да доведе до американски санкции срещу Египет. От 1987 г. страната има статут на "основен съюзник извън НАТО" за Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли като фалшиви съобщенията за доставка на египетски боеприпаси за Русия.