Строителната експанзия на едно от малкото останали зелени места по Черноморието - царевското село Синеморец, продължава. Тази година, ако искате да се полюбувате на природната скална забележителност Корабите, ще се видите в затруднение. Защото ще се сблъскате с ограда. Но "някой ще гледа Корабите от прозореца си".

Собственикът на имот на първа линия на брега над скалите е решил да си го обозначи с нея, а намеренията са там да поникнат жилищни сгради. 

Снимки на оградената площ се появиха вчера във фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", в която от години граждани и екоактивисти сигнализират за нередности и строителни мераци, като срещу тях неизменно се противопоставя местната власт в лицето на кмета на Царево Георги Лапчев.

От групата сигнализират за още оградени парцели, не само за този. А думите "Някой ще гледа Корабите от прозореца си" са на авторката на снимките.

Според местни жители става въпрос за имот с възложител Николай Стойчев. Данните за него показват, че е земеделска земя със сменено предназначение, минал е през всички съгласувателни процедури, в т.ч. през 2017 г. е получил зелена светлина от РИОСВ-Бургас с подписа на известната вече бивша директорка Тонка Атанасова. Решението на екоинспекцията отчита, че той се намира в местността "Поляните" в Природен парк "Странджа" - т.е. попада в защитена зона "Странджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, както и в защитена зона "Странджа" за опазване на дивите птици. Но строителство там няма да доведе до някакви вредни последици за природата, следователно може да се реализира.

Това е стандартно решение на бургаската екоинспекция, като не се отчита комулативният ефект от всички инвестиционнии намерения в района, само за конкретния обект. А според данни на Борислав Борисов от "Да не допунем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", получени по реда на Закона за достъп до обществена информация, общо 39 имота в местността "Поляните" са с променено предназначение (от 2000 г. до 2022 г.), като предвиждането за всички тях е да се превърнат във "вилно строителство", "хотелски комплекс", "ваканционно селище", "жилищни сгради". Инвеститорите имат срок от 5 години да започнат строителство, иначе оценката за съвместимост автоматично прекратява действието си.

Инвеститорите масово посочват в инвестиционните си наметрения (какъвто е случаят с този имот), че водоснабдяването ще се осъществи от съществуващ уличен водопровод. Отпадните води от сградата чрез локална пречиствателна станция ще се притласкват до съществуващ уличен канал, от където чрез КПС "Поляните" водите ще се отвеждат към пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) с. Синеморец". Само че Синеморец все още няма такава пречиствателна станция. През лятото на 2021 г. директорът на ДНСК издаде заповед за строителна забрана до разрешаване на въпроса - след като публичната тайна излезе наяве - че отходните води на селото се изливат в залива Св. Яни - между плажа при устието на река Велека и централния плаж на Синеморец - "Бутамята".

В не толкова далечната 2020 г. пък прокуратурата реши да покаже "мускули" като тръгна да проверява процедираните за застрояване имоти в "Поляните", от което три години по-късно не е последвало нищо. Или поне обществеността не е уведомена да е последвало. Тогава избухна скандал с транспортно-комуникационната план-схема на защитената местност за изграждането на улична, ВиК, електропреносна мрежа - основа за бъдещо застрояване, като оказа се, общинският съвет в Царево не бил взел официално решение за одобрението й, била само опознавателна.

Паралелно върви на практика основната сюжетна линия. Община Царево все така няма Общ устройствен план (ОУП). "Странджа" е обявен за природен парк през 1995 г., когато няма "Натура 2000", няма го и специализираното законодателство, в т.ч. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, земята е отдавна разпродадена и със сменено предназначение, има издадени строителни разрешителни, изготвят се ПУП, екоинспекцията дава зелена светлина, няма ОУП - с други думи - строи се на парче.

Няколкото опита за изготвяне на ОУП катастрофираха, в т.ч. последният такъв, който предвиждаще мащабно строителство в парка, в него се срещаха и несъществуващи плажове (които обосновават и по-голяма леглова база). След системни протести и над 1000 негативни становища министърът на регионалното развитие и благоустройството в последния редовен кабинет - Гроздан Караджов, се споразумя с авторите на проекта да се откажат и така сега е в ход нова процедура по избор на изпълнител. А инвеститорите бързат да заградят имотите си.