Царевското село Синеморец, все по-популярна туристическа дестинация през последните години, изпадна в абсурдна ситуация, след като централната власт за пореден път обяви за незаконна тръбата, изливаща фекалните води на селото в морето. Местните власти винят държавата, че не давала средства за пречиствателна станция (ПОСВ) (докато община Царево ще строи ледена пързалка). Съоръжения за пречистване обаче имало - от далечната 2008 г., като общината не е направила необходимото да ги въведе в експлоатация, а сега плаши със затваряне на Синеморец и изливане на нечистотиите по улиците, контрира държавата. Оправдание за местната власт е и фактът, че Синеморец се намира в границите на Природен парк "Странджа" и парцел за ПОСВ трябвало да се извади от него. Но пък това не й пречи да дава зелена светлина за всякакви инвестиционни намерения в границите на същия този парк. И при липса на пречистване на отпадните води.

Тази сага е на 13 години, като през 2008-а РДНСК в Бургас издава заповед за забрана за използвне на колектора, отвеждащ битовите и фекалните води на селото в залива "Св. Яни" - между плажа при устието на река Велека и централния плаж на Синеморец - "Бутамята". Заповедта на строителния контрол е потвърдена и от Върховния административен съд. ДНСК издава  заповед за премахване (октомври 2008 г.). Въпросният колектор пък е част от започналото през 2001 г. изграждане на експериментален пречиствателен модул, като според ДНСК разрешителното за строителство на главния архитект на община Царево е издадено тогава без съставяне на задължителните актове и протоколи, без надзор. Съоръжението за пречистване е построено и през 2008-а все пак е предадено на ВиК.

В резултат - 13 години по-късно въпросният експериментален модул все още не е пуснат в експлоатация, като не е известно местната власт да е направила постъпки за това. Работи обаче фекалната тръба, без никакво пречистване и това е публична тайна за жителите и гостите на Синеморец. За тези години общината е била глобявана от екоинспекцията - сумарно - с 20 000 лв.

Около сагата "ПОСВ на Синеморец" се разшумя отново тези дни след сигнал от гражданин до ДНСК, препратен от строителния контрол и до екоминистерството. Със случая вече се занимава и прокуратурата, макар на практика държавните органи да са издали заповед за премахването на колектора много отдавна. Но пък ако това стане, в действителност, няма къде да се отвеждат отходните води. И така днес в ефира на Нова тв кметът трети мандат - Георги Лапчев (ГЕРБ) обяви:

"Категорично считам, че ще настъпи абсолютен проблем, ако общината отиде и затвори тази тръба. Да, има такава заповед. Но какво ще се случи със селото. Всички води ще започнат да текат по улиците. Това няма да реши проблема, ще го направи още по-грандиозен, ще трябва да затворим селото."

След което разказа как общината се намирала в Параграф 22 заради санкциите от Министерство на околната среда и водите, защото "тези, от които зависи да се случи нещо, ни наказват защо не се е случило".

Версията на кмета е, че не общината, а държавата трябва да даде пари за пречиствателната станция, защото сумата от 10-15 милиона лева била непосилна за местната власт, а Синеморец на практика има 100-200 постоянни жители и не може да кандидатства за европри. Забрави обаче да спомене плановете на община Царево да строи в града зала и ледена пързалка с прогнозна стойност 8 милиона лева.

Проблем за Лапчев е и ПП "Странджа". Администрацията си била направила проект за ПОСВ, но имало и "тежести", тъй като Синеморец се намира в природен парк и площадката, в която трябва да бъде изградена станцията, трябва да бъде изключена от парка. Което не е пък проблем за местната власт, дала за последно зелена светлина за 32 потенциални строежа само в местността Поляните. Нито за хотела-фантом при "Бутамята". Нито за вилата на столичен архитект при скалното образувание Корабите и мн. др. Т.е. в границите на парка и в Натура 2000. 

Индиректно, в студиото, на Лапчев опонира началникът на ДНСК Влади Калинов.

"Не знам защо общинската администрация не е направила усилия за въвеждане в експлоатация на експерименталния пречиствателен модул. Тази тръба е направена като байпас на пречиствателното съоръжение. Каквото и да е то, все ще е по-добро от директното изливане на водите вътре", коментира Калинов предадения на ВиК обект още през 2008-а.

Пречиствателните съоръжения са по програмата ПУДООС (към екоминистерството), припомни той - т.е. с пари от държвата. Те са в Синеморец и в село Варвара, като и двете не работят.

"Не са осигурили нормално пречистване и заустване. Направено е под рубриката "аварийно", директно го изливат в морето, защото не е сработила пречиствателната станция - това не е оправдание.

Трябва да се намери истината защо не работят станциите. В момента започваме да тормозим инстанциите, за да може някоя от тях да предприеме някакви мерки", заяви в заключение Калинов.

А в едно друго свое тв участие, от малко по-рано по бТВ, Лапчев настоя да не се спекулира с чистотата на водата. Той бил убеден, че проблем няма. Макар да не работел в екоинспекцията. А оттам са правили последни замервания през... февруари. Далеч преди активният летен сезон да напълни Южното Черноморие. 

Допълнителен, но не и маловажен щрих в сагата е и липсата на Общ устройствен план на общината, който би трябвало и да определи място за ПОСВ на Синеморец. Такъв пак бе представен и пак се сдоби с множество отрицателни становища, най-вече заради предвиденото мащабно застрояване в ПП "Странджа" и измислени плажове и бе временно замразен. Що се отнася до Синеморец, за селото бе предвидено около 50 на сто допълнително урбанизиране. Без да е ясно къде ще отидат отпадните води.