ДНСК наложи днес забрана за строителство в спорното именно заради бетонирането село Синеморец. Основанието за забраната е проблемът с колектора за отходни води, който както е известно, е незаконен. Тръбата обаче от 13 години излива нечистотиисте в морето. От това време (2008 г.) датира и заповедта на строителния контрол за премахването й, нещо, което Община Царево не е направила и е глобявана всяка година от екоминистерството.

"Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на РДНСК Бургас за премахване на незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец, община Царево, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов даде предписания на община Царево и “Водоснабдяване и канализация-Бургас" ЕАД да предложат законосъобразно решение, което да позволи функционирането на канализационната система на населеното място. Предвид тези обстоятелства началникът на ДНСК издаде указания на кмета на община Царево да наложи строителна забрана на територията на с. Синеморец по реда на чл. 198, ал. 1 т. 2 от ЗУТ за времето, необходимо за трайно решение на установения проблем с канализацията в района", се посочва в съобщението на ДНСК.

Според посочения член от Закона за устройство на територията "строителна забрана може да се налага със заповед на кмета на общината за времето, необходимо за извършване на проучвания за подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им".

Както Клуб Z писа, през 2008-а РДНСК в Бургас издава заповед за забрана за използвне на колектора, отвеждащ битовите и фекалните води на селото в залива "Св. Яни" - между плажа при устието на река Велека и централния плаж на Синеморец - "Бутамята". Заповедта на строителния контрол е потвърдена и от Върховния административен съд. ДНСК издава заповед за премахване (октомври 2008 г.).

Въпросният колектор пък е част от започналото през 2001 г. изграждане на експериментален пречиствателен модул, като според ДНСК разрешителното за строителство на главния архитект на община Царево е издадено тогава без съставяне на задължителните актове и протоколи, без надзор. Съоръжението за пречистване е построено и през 2008-а все пак е предадено на ВиК.

Експерименталният пречиствателен модул, който така и не е заработил.

 

В резултат - 13 години по-късно въпросният експериментален модул все още не е пуснат в експлоатация, като не е известно местната власт да е направила постъпки за това. Работи обаче фекалната тръба, без никакво пречистване и това е публична тайна за жителите и гостите на Синеморец. За тези години общината е била глобявана от екоинспекцията - сумарно - с 20 000 лв.

Около сагата "ПОСВ на Синеморец" се разшумя отново преди около седмица след сигнал от гражданин до ДНСК, препратен от строителния контрол и до екоминистерството. Със случая вече се занимава и прокуратурата, макар на практика държавните органи да са издали заповед за премахването на колектора много отдавна. Но пък ако това стане, в действителност, няма къде да се отвеждат отходните води. 

Пречиствателните съоръжения са по програмата ПУДООС (към екоминистерството) - т.е. с пари от държвата. Те са в Синеморец и в село Варвара, като и двете не работят.

Според кмета трети мандат Георги Лапчев (ГЕРБ) общината се намирала в Параграф 22 заради санкциите от Министерство на околната среда и водите, защото "тези, от които зависи да се случи нещо, ни наказват защо не се е случило".

Версията на кмета е, че не общината, а държавата трябва да даде пари за пречиствателната станция, защото сумата от 10-15 милиона лева била непосилна за местната власт, а Синеморец на практика има 100-200 постоянни жители и не може да кандидатства за европри. Забравя обаче да спомене плановете на община Царево да строи в града зала и ледена пързалка с прогнозна стойност 8 милиона лева.

Проблем за Лапчев е и ПП "Странджа". Администрацията си била направила проект за ПОСВ, но имало и "тежести", тъй като Синеморец се намира в природен парк и площадката, в която трябва да бъде изградена станцията, трябва да бъде изключена от парка. Което не е пък проблем за местната власт, дала за последно зелена светлина за 32 потенциални строежа само в местността Поляните. Нито за хотела-фантом при "Бутамята". Нито за вилата на столичен архитект при скалното образувание Корабите и мн. др. Т.е. в границите на парка и в Натура 2000. 

Допълнителен, но не и маловажен щрих в сагата е и липсата на Общ устройствен план на общината, който би трябвало и да определи място за ПОСВ на Синеморец. Такъв пак бе представен и пак се сдоби с множество отрицателни становища, най-вече заради предвиденото мащабно застрояване в ПП "Странджа" и измислени плажове и бе временно замразен. Що се отнася до Синеморец, за селото бе предвидено около 50 на сто допълнително урбанизиране. Без да е ясно къде ще отидат отпадните води.