Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руски сили, разположени в Украйна, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу инспектира предния команден пункт на подразделение на групировката войски "Изток" в южнодонецкото направление", съобщи ведомството.

"В командния пункт Сергей Шойгу изслуша доклада на командира на групировката генерал-полковник Рустам Мурадов и офицерите от щаба за текущата ситуация и действията на войските", допълни министерството, цитирано от ТАСС.

Видео, разпространено от министерството, показва как Шойгу награждава с медали руски военнослужещи и обикаля разрушен град заедно Мурадов.

Висшите руски военни ръководители рядко посещават фронтовата линия в Украйна след инвазията на Русия, която Москва нарича "специална военна операция", преди година, отбелязва Ройтерс.

Шойгу, оглавяващ руското отбранително ведомство от 2012 г., е подложен на ожесточени критики от поддръжници на войната като шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който миналия месец обвини него и други в "държавна измяна".

Русия е решена да превземе Бахмут - вече разрушен град, някога известен с пенливото си вино - като част от по-широката си цел да завладее целия регион на Донецк, пише днес Франс прес.

Но както украинските, така и руските сили съобщават за тежки загуби в борбата за контрол над града, чието символично значение надминава военното му значение.

В петък ръководителят на руската група наемници "Вагнер" каза, че нейните сили са "практически обкръжили" Бахмут, който е свидетел на едни от най-ожесточените боеве от нахлуването на Москва.

Евгений Пригожин каза във видео, публикувано в Teлеграм в петък, че „остава само един път“, който трябва да бъде прекъснат.

61-годишният Пригожин съобщи през последните седмици, че неговите бойци са превзели три села северно от източно от Бахмут - Ягидне, Берховка и Парасковиевка.

Украйна заяви, че ще защитава "крепостта Бахмут" толкова дълго, колкото е възможно, но тази седмица официални лица казаха, че ситуацията е трудна.