Украинските сили вероятно подготвят организирано оттегляне на малки миньорски град Бахмут, сцена на най-ожесточените сражения на фронта през изтеклите месеци, пишат анализаторите от вашингтонския Институт за изследване на войната.

Те се позовават на това, че украинските войски с разрушили два критично важни моста в района, очевидно за да затруднят по-нататъшното напредване на руските сили.

Русия упорито и цената на много жертви атакува Бахмут, защото той е подстъп към настъпление към два други ключови центъра в частично контролираната от Украйна Донецка област - Славянск и Краматорск. Пълното завладяване на областта, която Путин обяви за руска миналия септември заедно с три други, е сред главните политически цели на войната.

С цената на също значителни жертви Украйна успя за месеци да изтощи руските сили на тази част от фронта, но миналата седмица важни публични фигури в Киев дадоха знаци, че вероятно предстои смяна на стратегията.

Усилено се говори, че Киев подготвя ново настъпление и през изминалата седмица то е било проиграно на командно-щабно ниво в американска военна база в Германия с участие на украински и американски висши военни, съобщиха украински медии.

Украинските сили, отбраняващи Бахмут, са подложени на засилващ се натиск от руските сили, съобщи днес британското военно разузнаване, като отбеляза, че ожесточени боеве се водят в града и околностите му, предаде Ройтерс.

Украйна подсилва района с елитни части, докато руската редовна армия и силите на частната военна компания "Вагнер" са напреднали още повече в северните предградия на Бахмут, отбелязва британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка в "Туитър". Контролираните от украинците пътища за снабдяване са все по-ограничени, допълва разузнаването.

Руската артилерия подложи на масиран обстрел вчера последните пътища, извеждащи от Бахмут, с цел да завърши обкръжаването на обсадения град и да приближи Москва до първата й значителна победа от половин година, отбелязва Ройтерс.

Съд за виновните

В същото време украинският президент в редовното си вечерно телевизионно обръщение повтори призива си за международен трибунал за виновните за войната.

Справедливост ще има, когато руското държавно и военно ръководство бъде подведено под отговорност за войната, която започна срещу Украйна, каза Зеленски, цитиран от ДПА.

В украинския град Лвов вчера се състоя международна конференция по този въпрос под надслов "Единство в името на справедливостта".

"И когато им бъде потърсена отговорност, справедливостта ще бъде възстановена", каза Зеленски.

Зеленски обърна внимание на "отговорността на Русия и нейното ръководство, на личната отговорност за агресията и терора срещу нашата страна и нашия народ".

От месеци Украйна иска да бъде създаден международен трибунал, в който руските лидери да отговарят за военни престъпления.

На срещата в Лвов, която се състоя при засилени мерки за сигурност, присъстваха високопоставени представители от Европа и САЩ, влючително американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд, но за нея беше разпространена малко информация.

А снощи на необявено предварително посещение в Киев пристигна председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.