Китайският техногигант Huawei е подал заявсак за патент на EUV литографски скенер, който ще им позволи да произвеждат свои 7-нанометрови чипове, съобщи китайският сайт MyDrivers.

Това ще позволи на компанията, чийто бизнес извън Поднебесната империя се срина заради санкции на САЩ, да ги заобиколи и отново да стане сред топ-производителите в света.

В момента само Intel, Micron, Samsun. SK Hynix и TSMC имат най-модерното оборудване за производство на чипове, американски, корейски и тайвански компании. И те разработват своя версия на EUV скенер. Важно е да се отбележи, че това не е единственият важен компонент за успешно производство на чипове - и Huawei изостава от конкуренцията извън Китай в много други отношения.

Компанията остава гигант въпреки загубите на пазарно пространство заради американските санкции. Дори смартфоните с бранда продължават да се търсят извън Китай, въпреки липсата на Google услуги в тях. Освен в производството на техника, Huawei има сериозни капацитети в полупроводниовата индустрия и затова продължава да има над 100 млрд. долара годишни приходи.